Yoga og helse

108 solhilsener til det nye året

Jeg har en nyttårstradisjon som jeg har lyst til å dele med deg. Den har med yoga å gjøre, og det magiske tallet 108.

Men først av alt: Godt nyttår, kjære deg!

Min tradisjon de siste årene, har vært å gjøre solhilsener (surya namaskar) på 1. nyttårsdag. Det gjør godt å få litt fart i skrotten igjen, etter en bedagelig romjul. Og tradisjonen tro, gjør jeg en hel haug av solhilsenene. Hele 108 stykker, faktisk.

I yogatradisjonen refererer tallet 108 til åndelig ferdigstillelse. Det er derfor malaene (perlekjedene som brukes til resitasjon av mantraer) består av 108 perler. Og hvorfor pranayama (pusteøvelser) ofte gjøres i sykluser på 108. Det samme for solhilsener, som ofte gjøres 9 ganger. En solhilsen består av 12 posisjoner. 9 x 12 = 108.

(108 ganger x 12 posisjoner, slik jeg gjør, er veeeldig mange!)

Ved å puste, chante eller praktisere solhilsener i 108 runder, mente de gamle yogiene at vi kunne falle i takt med rytmen av skapelsen.

Hvordan?

Jeg liker å utstyre meg for mine 108 solhilsener, men det er slett ikke nødvendig. Strengt tatt trenger du bare kroppen din, og evnen til å telle.

Jeg bruker 2 yogamatter, 2 skåler og 27 nøtter. Jeg pleier å bruke resten av nøttefatet fra julefeiringen.

Nøttene må til for å holde tellingen, og de to mattene gjør det mer interessant fordi jeg skifter retning.

Jeg legger de to yogamattene i kryss, og setter en tom skål ved fronten av den ene matten, og en skål fylt med 27 nøtter ved matteenden til venstre for den tomme skålen.

Så gjør jeg en solhilsen i retning av den tomme skålen. Dreier mot høyre (med solen) og gjør en solhilsen til. Dreier mot høyre igjen, og gjør en solhilsen «bakover», sammeliknet med den første solhilsenen. Så dreier jeg igjen og gør en solhilsen mot den fulle nøtteskålen. Dette er altså solhilsen nummer fire på denne runden.

Idet jeg kommer opp fra denne fjerde runden, tar jeg med meg en nøtt og slipper den i den tomme skålen ved start. 4 solhilsener gjort, 26 nøtter og 104 solhilsener igjen! Puh!

Ren ashtanga?

Jeg går rundene rundt, og praktiserer solhilsener av alle slag. For noen år siden var nok solhilsenene mine mer preget av ashtanga yoga, med tempo og fokus på å gjøre det «riktig». Nå lytter jeg til kroppen, og gjør solhilsenene til mine egne.

Jeg starter rolig, med å gå både bakover og fremover, heller enn å hoppe. Jeg kan sette kneet i bakken. Jeg kan ta Kobraen, eller Hunden som ser opp. Jeg kan komme bak i Barnet på vei opp i Hunden som ser opp, eller jeg kan komme via alle fire, eller fra chatturanga. Derfra kan jeg snegle meg bak i Hunden som ser ned, eller gå rett opp med løftede hofter. Jeg kan bli i Hunden som ser ned i ett pust, kanskje tre, kanskje fem. Jeg kan ha strake ben, eller bøyde knær. Og jeg kan støtte meg på skinnleggene på innpust der fremme på matten, eller ha fingertupper eller håndflater i gulvet.

Du skjønner tegningen?

ALT ER LOV!

Så – da bretter jeg bare opp yoga-ermene og setter i gang med mine 108 solhilsener!

Her er en video som viser de første rundene.

Her er jeg på første runde!

Trenger du veiledning når det gjelder yoga og helse? Ta gjerne kontakt her, jeg kan hjelpe!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply