Sunn mat

5 tips til å bruke mer urter

Du kan spare på mye – men ikke på urtene! Det skal godt gjøres å bruke for mye urter. De fleste bruker alt for lite. Bruk gjerne en hel plante til et middagsmåltid! Friske urter i rikelig monn piffer opp enhver salat også. Velg urt ut fra hovedingrediensen i resten av middagen, for eksempel er dill deilig i salat til fisk, mens timian er nydelig til poteter.

Bevar meg vel!

Urtene krever varme og mye lys. De må ikke oppbevares kaldere enn 10 ºC og tåler heller ikke trekk. Det betyr at urtene har det best på kjøkkenbordet, ikke i vinduskarmen. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Urter trenger mye vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke «drukner». Den vannes alltid på skål.

Det beste til sist!

Friske urter er fulle av smak, aroma og eteriske oljer. Men de mister raskt smaken i varme retter. Gjør derfor som de store kokkene – tilsett dem rett før du serverer maten! Et dryss over tallerkenen gjør susen. Det smaker himmelsk, og i tillegg er det vakkert!

Bruk urter i smoothien!

Smoothier har raskt tatt en solid plass i manges hverdag, som en smakfull kraftdrikk før eller etter trening, som et mellommåltid eller rett og slett som en velfortjent kos. Sett ditt eget, personlige preg på smoothiene ved å ha oppi friske krydderurter også! Smakfullt – og sunt! Prøv mynte, sitronmelisse, rosmarin eller sitrontimian.

Det er mye helse i urter!

Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få mye vitaminer og mineraler fra dem – men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Antioksidanter og eteriske oljer er slike helsebringende stoffer.

Vil du prøve deg på en smakfull kakeoppskrift med en spennende urt? Sjekk ut muffins med lavendel her!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Skogfrue
  7. mai 2018 at 18:40

  Oooo, urter! Jeg elsker dem! 🙂

  • Reply
   bakingyogi
   9. mai 2018 at 11:57

   Det gjør jeg også – vi har urter i nesten alt 🙂

  Leave a Reply