Det har blitt populært med periodisk faste, der man faster i 16-48 timer på regelmessig basis. Ellers spiser man som vanlig. Eller gjør man det? Vi ser på fem ulike tilnærminger til denne måten å spise på.
16-8-dietten
For deg som ikke er så sulten om morgenen, er dette den perfekte fastevarianten. Du skal faste 16 timer i døgnet, og spise som normalt i 8 timer. De fleste velger å løse dette ved å legge spiseperioden på dagtid, mellom kl 12 og 20, for eksempel, og faste mellom kl 20 og 12. Naturlig nok vil du ikke orke å spise en full dagskost i løpet av bare 8 timer. Så selv om dietten i seg selv ikke legger begrensninger, så vil magekapasiteten og metthetsfølelsen bremse de aller største utskeielsene i løpet av de 8 timene.
Faste annenhver dag
Denne måten å faste på, innebærer at du spiser som normalt annenhver dag, og at du faster annenhver dag. Selve fasten kan du løse på to måter. Enten ved å faste helt, eller ved å spise en begrenset mengde med kalorier, rundt 4-500. Regn også med at du ikke kan holde på med denne typen faste i lengre tid. Det blir for lite mat, rett og slett.
Dette er en nokså ekstrem form for faste, så ikke kast deg ut på dette før du har erfaring med hvordan kroppen din reagerer på faste. For selv om vi er programmert til å tåle perioder uten mat, er ikke alle like godt rustet til dette. Livsstilen for øvrig spiller også inn.
12 timers faste
Ikke ulikt hvordan mange av oss spiser allerede, kanskje? Å spise mellom klokken 7 om morgenen og 19 om kvelden – og faste mellom kl 19 og kl 7 – er antakelig gjennomførbart for de fleste av oss. Samtidig er det studier som viser at man bør over 15 timers faste for å nyte godt av helseeffektene ved periodisk faste. Uansett: Om du ønsker en sunnere livsstil, må det du spiser i de 12 timene, også være sunt.
5:2-dietten
Det var britiske Michael Mosley som fant opp denne dietten, og den har hatt stor suksess. Man spiser som normalt fem dager i uken. To dager i uken – for eksempel tirsdag og fredag – faster man, med bare to små, kaloribegrensede måltider per dag. Selv om denne fastedietten ikke er vitenskapelig testet, antar man at den har gode helseeffekter, tilsvarende andre måter å utføre periodisk faste.
Hoppe over måltider
Dette er kanskje den enkleste formen for periodisk faste, men antakelig også den som har minst effekt. Det gjelder enten du ønsker deg et lengre og sunnere liv, eller en lavere vekt. Denne måten å faste på, betyr ganske enkelt at du hopper over måltider nå og da. For eksempel når du føler deg mett, er for travel til å lage mat, eller er på reise og ikke finner noe du vil ha. Du kan hoppe over frokosten på en tirsdag, middagen på en torsdag, og lunsjen på en søndag. Helt tilfeldig, og i tråd med hva kroppen sier til deg.
Dette minner kanskje mer om intuitiv spising?
Veien videre
Trenger du hjelp til å komme i gang med faste, eller har andre spørsmål omkring mat og helse? Ta kontakt med meg på mail her!
Og her kan du lese mer om helsegevinsten ved periodisk faste.
3 Comments
Emma
8. september 2022 at 09:36Hei Gunn Helene!
Jeg oppdaget bloggen din helt nylig, og det er jeg veldig glad for! Jeg synes du gir grundig og interessant informasjon på en lettfattelig måte. Nå snoker jeg meg gjennom bloggarkivet ditt, og leser om temaer som opptar meg.
Jeg har noen spørsmål knyttet til dette med periodisk faste 16-8. Jeg har endel plager med magen, og har forsøkt å spise hyppige måltider en god stund med varierende resultater. Nå ønsker jeg å prøve en annen metode. Jeg synes også det kan bli litt vel mye fokus på mat gjennom dagen, og derfor vil jeg prøve en annen tilnærming. En stund. Jeg er helt klar over at hva jeg spiser, og hvordan jeg lever (bevegelse, søvn, meditasjon, omgivelser, det sosiale) påvirker helsa og magen min minst like mye som når jeg spiser, så jeg er ikke på utkikk etter en form for quick-fix altså.
Spørsmålene mine er som følger:
1) Hvor ofte må man faste 16-8 hvis man skal få helseeffekt? Kan jeg få effekter av å gjøre det en dag i uken?
Eller er det ment som et opplegg man gjør hver dag over en kortere periode som en uke, en gang i blant? Eller er det rett og slett slik at effektene kun oppstår hvis man dedikerer hver dag hele livet til dette?
2) Kan man drikke te og eller kaffe under fasten? Jeg antar at man selvfølgelig kan drikke vann!
Håper du har noen refleksjoner rundt dette! Det er mye humbugg der ute om faste, måltider og ernæring, og jeg kunne gjerne tenke meg å høre litt fra deg, siden du fremstår som reflektert og klok.
bakingyogi
9. september 2022 at 10:41Hei, og takk for hyggelig melding! De spørsmålene du tar opp, er slik jeg gjerne bruker mange konsultasjoner med klientene mine på. For alle svar må springe ut fra ditt eksisterende kosthold, din eksisterende døgnrytme og dine helseplager (som du selvsagt ikke kan diskutere og beskrive her i kommentarfeltet :).
Dermed er spørsmål 1 omtrent umulig å svare på, fordi jeg ikke vet mer om deg. Men det vil ikke være noe i veien for at du kan teste ut en dag i uken.
Spørsmål 2 – du kan drikke koffeinfri te og kaffe, urtete, smaksatt vann, vann med bobler… noen drikker også juice. Men igjen, det kommer veldig an på situasjonen. Slik jeg jobber, med holistisk tilnærming til kropp og helse, så er det gjerne få svar som er «riktig» for alle. Lykke til!
Emma
13. september 2022 at 19:28Tusen takk for raskt og grundig svar. Setter veldig pris på det!
Og så er det fint å bli minnet på at helheten er det viktigste. Hele meg!
Jeg ser fram til å følge bloggen din videre, Og så tar jeg eventuelt kontakt hvis jeg ønsker en konsultasjon etterhvert.
Emma