Sunn mat

Acellulære næringsstoffer – bra eller uheldig?

Begrepet acellulære næringsstoffer er relativt nytt, men teknologien bak er gammel. Vi har lært å koke og steke mat, og male mel. Uten dette hadde menneskeheten ikke vært så intelligent og «vellykket» som den faktisk er. Matprosessering gjør næringsstoffer lettere tilgjengelige for oss. Men kan det bli for mye av det gode?

Det vestlige kostholdet er sterkt forbundet med overvekt, fedme og relaterte metabolske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, flere former for kreft og så videre. Selv om vi vet mye om disse sykdommene, så er det også mye som er uklart rundt årsaksforholdene.

Marit Zinöcker ved Bjørknes høyskole og Inge Lindseth ved Balderklinikken mener at noe av forklaringen kan ligge i det som kalles acellulære næringsstoffer, og hvordan disse interagerer med tarmfloraen vår.

Acellulære næringsstoffer

For at vi mennesker skal kunne nyttiggjøre oss næringsstoffer som vitaminer, mineraler og karbohydrater, må næringsstoffene frigjøres fra cellene de er pakket inn i. Noen få unntak finnes – melk, honning og egg. Men all annen mat krever en viss nedbryting av cellene i maten for at næringen kan suges opp i tarmen. Det starter i munnen, med tygging – og fortsetter i magesekken og tarmene, med kjemisk nedbryting.

Begrepet acellulære næringsstoffer ble lansert av Ian Spreadbury i 2012. Dette betegner næringsstoffer som ikke befinner seg inni celler, men er fritt forekommende i maten vi spiser. Det kan dreie seg om finmaling av korn, raffinert sukker, oljer, men også farsert kjøtt og fisk eller pulverisert mat (suppepulver, potetmospulver etc.). Eller det kan være å tilsette fritt inulin (en fibertype) til mat og drikke, og dermed tilsynelatende gjøre maten sunnere. Det dreier seg altså om det vi kaller (ultra)prosessert mat.

Behandlingen gjør næringen lettere tilgjengelig for oss – men også for tarmbakteriene våre. Og heri ligger det potensielle helseproblemet.

Tarmbakterier på speed?

Tarmfloraen vår består av mange ulike typer bakterier. Overvekst av enkelte av disse kan lede til betennelsestilstander i hele kroppen, ikke bare lokalt i tarmen. Hva slags «mat» som er tilgjengelig for bakteriene, avgjør hvilke av dem som vokser og trives, og hvilke som forsvinner eller reduseres.

Fri tilgang på acellulære næringsstoffer – dersom vi spiser mye mat som inneholder dette – kan dermed fremme betennelser. De kan oppstå fra både strukturelle og atferdsmessige endringer i tarmfloraen. Maten vi spiser, kan altså skape et unikt utvalgsmiljø for mikrober som kan fremme ulike former for inflammatorisk sykdom – om vi velger for mye ultraprosessert mat.

Kostråd

Det kommer nye kostråd for Norden i 2022. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at det vil komme egne anbefalinger om ultraprosessert mat og acellulære næringsstoffer i disse rådene. I Brasil har de allerede inkorporert dette i sine nasjonale kostråd. Men at det er hele råvarer som anbefales, også i Norge, er det ingen tvil om.

Trenger du hjelp til å inkludere mer hel mat og rene råvarer i kosten? Ta kontakt med meg på gunn.helene.arsky@gmail.com!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply