Sunn mat

Stjerneanis, vinterens vakreste krydder

Hel anis stjerneanis på trebenk

Stjerneanis er varmt brune, store og velduftende. Og de gjør godt i kroppen! Jeg snakker altså om stjerneanis – ikke til å forveksle med vanlig anis, som er i familie med dill. Begge er helsebringende krydder, så ikke fortvil om du bare får tak i vanlig anis!

Respiratoriske problemer: Tradisjonelt har stjerneanis vært brukt mot lungebetennelse, hoste, bronkitt og influensa.

Fordøyelse: Både stjerneanis og vanlig anis sies å hjelpe mot tap av appetitt, oppblåsthet, luft i magen, kolikk og sure oppstøt. Det er også mye brukt for å lette fordøyelsen, noe som kan forklare hvorfor dette krydderet inngår i mange spritdrikker som skal stimulere fordøyelsen.

Kvinnehelse: Mange kvinner har hatt suksess med stjerneanis for å få fart på amming, få i gang menstruasjonen etter bruk av p-piller og for å øke den seksuelle lysten.

Stress: Anisfrø sies å berolige stressede personer, dempe irritasjonsfølelsen og å gjenvinne likevekten hos den enkelte.

Dårlig ånde: Vanlige anisfrø er svært velduftende og er fine å tygge på dersom du lider av dårlig ånde. I India og Pakistan er det vanlig å servere anisfrø etter sterkt krydret mat, både for å hjelpe på fordøyelsen, men også for å bedre ånden.

Helt fra antikkens tid har man brukt anisurten i behandling av ulike helsetilstander. I følge Pytagoras (han med trekanten) holdt det at en epileptiker holdt i en liten anisstilk for at anfallet skulle gi seg. Og legekunstens far, Hippokrates, ga ufruktbare kvinner råd om å spise anispulver utrørt i vann før de la seg. Om de fikk kløe rundt navlen ville de bli gravide, ellers ikke.

Hvorfor virker stjerneanis?

Stjerneanisen inneholder stoffer som dreper bakterier, gjærsopp og andre sopptyper. I tillegg er de rike på et stoff, shikimisk syre, som inngår i den berømte Tamiflu-medisinen. Men obs – det er ikke dokumentert at stjerneanis virker på samme måte som Tamiflu!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply