Yoga og helse

Avspenningsresponsen

Kvinne ligger på rygg på yogamatte

Vet du hvor lang tid det tar for kroppen å falle til ro? Ikke bare ligge stille, men faktisk gi slipp? Det tar minst 15 minutter, ifølge teorien om avspenningsresponsen.

Motstykket til kamp- eller fluktresponsen kalles avspenningsresponsen. Dette opptrer idet nervesystemet vårt slår over fra det sympatiske (kamp og flukt) til det parasympatiske (hvile og fordøye). Vi kommer først dit når kroppen ikke lenger er i en oppfattet faresituasjon.

Enkelt sagt, avspenningsresponsen er det motsatte av kroppens stressrespons – «av-bryteren» til kroppen.

Hva er kronisk stress?

Vi kan oppleve akutt og kronisk stress. Akutt er for eksempel det å måtte løpe fra en sint okse på et jorde. Stressresponsen gir oss fart styrke og snarrådighet, og vi kommer oss unna.

Men kronisk stress er noe annet. Her er kroppen i en konstant tilstand av årvåkenhet overfor «trusler». De er kanskje ikke livstruende, men de er mange, og de kommer som perler på en snor. Dermed rekker ikke kroppen å slappe av mellom hver nye stressfaktor. Dette kan føre til nedsatt immunforsvar og økning i negative følelsesmessige konsekvenser som angst og utbrenthet.

Under avspenningsresponsen beveger kroppen seg mot en tilstand av fysiologisk avslapning, der blodtrykk, hjertefrekvens, fordøyelsesfunksjon og hormonelle nivåer går tilbake til normale nivåer.

Hvordan aktivere avspenningsresponsen?

Begrepet «Relaxation Response» eller avspenningsrespons er laget av Dr. Herbert Benson, professor, forfatter, kardiolog og grunnlegger av Harvards Mind / Body Medical Institute. Responsen er definert som din personlige evne til å oppmuntre kroppen din til å frigjøre kjemikalier og hjernesignaler som gjør at musklene og de indre organene bremser ned tempoet og øker blodstrømmen til hjernen.

Vi kan hjelpe kroppen ut av stress og inn i hvile ved hjelp av flere teknikker.

  • Yoga – Her benyttes pusten og bevegelsen for å slappe av og stabilisere sinnet og invitere avspenning inn i kroppen. Rolig yoga som restorative og hvilende yinyoga er best.
  • Meditasjon – En kraftpakke av en stressavlastning fordi det fungerer bra for å berolige kropp og sinn, og hjelper deg med å bygge motstandskraft over tid.
  • Pusteøvelser – Rolig pust kan også være svært effektiv for å berolige kroppen, da det bidrar til å stimulere vagusnerven som er avgjørende for det parasympatiske nervesystemet. Pusteøvelser anbefales på det sterkeste fordi de kan jobbe for å roe kroppen når og hvor som helst, selv midt i stressende situasjoner.
  • Progressiv muskelavspenning – Disse øvelsene innebærer aktivering og avslappende ulike grupper av muskler i kroppen din til det blir mer naturlig å finne og forbli i en tilstand av fysisk avslapning.
Hva og hvordan?

De beste resultatene i hverdagen får du ved å praktisere avspenningsresponsen hver morgen og kveld. Gjør øvelsen du har valgt deg, i minst 15 minutter, gjerne 20. Da rekker kroppen å slå om.

Trenger du hjelp til å bli kjent med avspenningsresponsen? Jeg kan støtte deg på veien til mindre stress i livet. Ta kontakt i dag!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply