Kitchari betyr blanding, og er en rett som vanligvis består av ris og linser. Oppskriften du får under, er spesielt nærende og lett å fordøye. Du kan tilpasse retten ut fra din dosha – les mer om doshaer her.
Kitchari består av basmatiris og mung dal (en type linser), den har like mange variasjoner som det fins kokker som lager den. Kitchari er en praktisk gryterett som stammer fra det asiatiske subkontinentet og har referanser som dateres tilbake tusenvis av år. Hvordan man bruker krydder og grønnsaker kan gi balanserende effekter for de tre doshaene eller kropps- og sinnstypene. Retten har mange kvaliteter, men det er nok særlig det at den er rask og lett å lage som gjør den til en populær rett for nesten alle livsstiler.
Basmatiris og mung dal sammen, skaper en balansert rett som er en god proteinkombinasjon. Retten er også tridosha – den passer for alle de tre doshaene. Denne komplette maten er lett å fordøye og gir styrke og vitalitet.
Mung dal
Selv om bønner vanligvis ikke er en mat som anbefales for vanlig forbruk for Vata-typer – eller for personer som opplever Vata ubalanser – er den splittete mungbønner lett å fordøye selv for de med svakere fordøyelse. Hele mungbønner er avlange og grønne, mens mung dal bare er halvparten av størrelsen (fordi de er delt, selvfølgelig!). Det grønne skallet er fjernet, slik at de blir gule.
Når bønner er delt, kalles de «dal» eller «dahl», så ikke bland disse med andre dals, for eksempel chana dal (splittede kikerter), urad dal (delt svart gram) eller masoor dal (splittede røde linser).
Se etter dem i asiatiske matbutikker!
Alternative vrier på din kitchari
- Grønnsaker som squash, asparges, søtpotet
- For Vata eller Kapha: legg til en klype malt ingefær
- For Pitta: dropp sennepsfrø
Er du nysgjerrig på å bruke ayurvedisk kost selv, men lurer på hvor du skal starte? Ta kontakt, så kan vi finne ut av det sammen!
En fin rett til lunsj eller middag, spist alene eller med kokte grønnsaker. Legg bønner/linser i bløt i en eller flere timer. Skyll godt. Småkok linsene i 10-15 min til de er middels myke før du tilsetter risen. (Har du ris som trenger lang koketid, koker du linser og ris sammen.) Når det er ferdigkokt, hell av overskytende vann. Stek fersk ingefær i ½ ss ghee og hell oppi linse- og risblandingen. Stek resten av krydderet i resten av gheeen og tilsett dette til ris- og linsemiksen. Fortsett å frese alt sammen til linsene og risen er veldig myke. Tilsett minimalt med salt. Spis mens det er varmt og ferskt, for eksempel sammen med kokte grønnsaker.Kitchari på ayurvedisk vis
Ingredients
Instructions
No Comments