Sunne og skjønne oppskrifter

Babka – ingen over, ingen ved siden

Babka er en unik kake du bør bli kjent med. Du husker kanskje Elaine i Seinfeld utbryte «Nothing beats a babka!» i den ubetalelige scenen i bakeriet, der hun slåss om å få kjøpt den siste babkaen for å ta med som vertinnegave.

Og ja, babka er en fantastisk gave. Til deg selv, eller til å ha med i middagsselskap. Den er som en krysning av en brioche, en sjokoladecroissant og en marmorkake. Og til tross for at den har mange steg i prosessen, så er det verdt det. Og stegene er ikke kompliserte. Du må bare ha litt tid og kjærlighet å bruke!

Babka har jødiske røtter

Babka er en supersaftig brødkake som er laget med basis i en søt, fet gjærdeig. Navnet betyr «lille bestemor», og det skyldes at kaken tradisjonelt ble bakt i en rund sylinderform (som til Helenekake), slik at kaken så ut som et skjørt. Den har sine røtter i Øst-Europa, spesielt blant jødiske grupper. Men babkaen har nådd nye popularitetshøyder og er nå å finne på de fleste trendtopper.

To saftige kaker

Jeg deler her en oppskrift jeg har blitt glad i. Den er nok til to kaker, og det trengs, så gode som de er!

Babka - ingen over, ingen ved siden

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Serves: 2
Prep Time: 90 minutter Cooking Time: 45 minutter Total Time: 2 timer 15 minutter

Sett gjerne deigen om kvelden, så er kaken klar til å bakes dagen etter!

Ingredients

  • DEIG
  • 1 liter hvetemel
  • 1,25 dl sukker
  • 1/2 pakke tørrgjær, gjerne for søt deig
  • 1 ts salt
  • 3 egg, romtempererte
  • 1 eggeplomme, romtemperert
  • 1,25 dl melk, romtemperert
  • 2 ts vaniljesukker
  • 140 g usaltet smør, romtemperert
  • FYLL
  • 120 g usaltet smør, romtemperert
  • 1,25 dl sukker
  • 3 ss kakaopulver
  • 1/4 ts kanel200 g 70 % kokesjokolade, middels hakket
  • SIRUP
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vann

Instructions

1

DEIG: Rør sammen mel, sukker, gjær og salt i en bakebolle.

2

Ha i egg, eggeplomme, melk og vaniljesukker.

3

Elt med miksmaster med eltekrok til deigen samler seg.

4

Tilsett en og en spiseskje med smør, la smøret blandes godt inn i deigen før neste skje.

5

Øk farten på miksmasteren og elt videre i 10 minutter, til deigen slipper bollen.

6

Ha deigen over i en oljet bolle, sørg for at hele deigen er oljet. Dekk til og sett deigen tildekket i kjøleskapet natten over.

7

Ta deigen ut av kjøleskapet dagen etter, idet du begynner å lage fyllet.

8

Smør to literstore brødformer, kle med bakepapir og smør igjen. La noe papir henge over kanten så du kan trekke kaken ut av formen.

9

Kle en 20x30 cm form med bakepapir.

10

FYLL: Kjør smør, sukker, kakao og kanel i miksmaster til det er jevnt og smørbart.

11

MONTERING: Del deigen i to like deler. Kjevle på melet bord til du har to rektangler på ca 28x32 cm.

12

Del fyllet på de to deigleivene og smør det jevnt utover.

13

Fordel den hakkede sjokoladen over de to leivene. Se bilde!

14

Rull de to leivene stramt sammen, rull fra kortsiden.

15

Legg pølsene i den papirkledte formen med skjøten ned. Se bilde!

16

Sett formen i fryseren i 15 minutter.

17

Ta deigen ut av fryseren og bruk en kjøkkensaks til å klippe pølsene i to på langs. Se bilde!

18

Tvinn hver pølsedel rundt en gang eller to. Se bilde!

19

Tvinn to og to pølsedeler sammen. Se bilde!

20

Legg hver tvunne pølse i de klargjorte formene, skyv endene under så overflaten blir pen. Se bilde!

21

HEVING: Dekk brødformene med folie og la kakene heve i romtemperatur eller litt varmere i halvannen til to timer.

22

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

23

SIRUP: Kok opp sukker og vann i en liten gryte, la koke på middels varme i et minutt eller to, avkjøl.

24

STEKING: Sett de ferdighevede babkaene i den forvarmete ovnene på rist på nederste rille.

25

Stek i ca. 40-50 minutter, eller til de har nådd kjernetemperatur 92 grader. Jeg brukte et steketermometer for å sjekke. Se bilde!

26

FERDIG STEKT: Hell to og to spiseskjeer sirup over de varme kakene, la sirupen trekke inn før du tar på neste runde. La begge få like mye sirup.

27

La babkaene få avkjøles i formene i 40 minutter.

28

Bruk papiret til å løfte dem ut av formene.

29

La dem avkjøles helt på rist.

30

Oppbevar babkaen i plastpose på benken. De kan også fryses.

Smurt og sjokoladestrødd leiv

Ruller med skjøten ned

Klippet på langs

Klippet på langs

Tvunnet hver for seg

Tvunnet sammen til babkaer

I papirkledte brødformer

Stekt til 92 grader

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply