Sunne og skjønne oppskrifter

Bananbrød frå Jamaica

Bananbrød med skiver av banankake pyntet med valnøtter, på fjøl, utendørs

Denne oppskriften på bananbrød har fulgt meg trofast siden jeg var 14 år. Det er ingen skrivefeil i tittelen! Det var slik det sto på den nynorske stensilen (husker dere dem?) vi fikk av samfunnsfagslærer Tove på Østerås ungdomsskole.

Og i disse dager, da vi er mer opptatt av å ikke kaste mat enn noensinne før, er denne oppskriften med matrester gull verdt. Sted dine brune bananer til hvile i denne supergode kaken!

Bananer, fulle av kalium

For alle som sliter med høyt blodtrykk, er bananer et funn. De er rike på mineralet kalium, et stoff som er med på å regulere væskebalansen. Kalium virker i grunnen motsatt av natrium, det stoffet i salt som gjør at blodtrykket stiger. Så ved å inkludere bananer og annen frukt og grønt med mye kalium, kan du naturlig holde blodtrykket nede. Dette viser også flere studier, les mer her. 

Bananbrød med grovt mel

Selv om kaken er søt, kan den med fordel være litt grov også. Så også med dette bananbrødet. Om du bytter ut inntil 25 % av melet med grovt mel, får du en like saftig, men hakket «sunnere» kake. Jeg er ingen stor tilhenger av at kaker skal bli oppfattet som så sunne at det bare er å stappe innpå. Kaken er fortsatt en kake, men litt bedre for deg.

Valnøtter, fulle av omega-3

I bananbrødet frå Jamaica er det valnøtter og rosiner. Valnøttene gir litt krønsj, noe å tygge på, mens rosinene gir sødme og en myk kontrast til nøttene. Valnøtter er blant de feteste nøttene vi har. Svært mye av fettet er omega-3, den typen som er viktig for hjernen og hjertet. Og dette er en av grunnene til at vi anbefales å spise en liten neve nøtter hver dag. Ca. 20 gram er passe.

Bananbrød frå Jamaica

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 3,25 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 10
Prep Time: 15 Cooking Time: 60 Total Time: 1 time 15 minutter

En perfekt kake for deg som har noen brune bananer til overs. Lag gjerne flere på en gang, denne kaken fryser godt og kan tas frem om du får uventet besøk.

Ingredients

 • Ca. 400 g svært modne bananer, veid med skall
 • 125 g myk margarin
 • 100 g brunt sukker eller muscovadosukker
 • 1 egg
 • 40 g rosiner
 • 70 g valnøtter, grovhakket
 • 225 g hvetemel (bruk gjerne inntil 60 g sammalt fint hvetemel for en grovere kake!)
 • 2,5 ts bakepulver
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts vaniljesukker
 • 5 pene valnøtter til pynt

Instructions

1

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør en 1,5 liters brødform godt og legg bakepapir i bunnen og opp langs langsidene. Dette gjør at kaken er lett å løfte ut av formen.

2

Mos bananene i en stor bolle, bruk gaffel.

3

Rør margarin og sukker lyst og luftig. Bland dette inn i bananmosen.

4

Rør inn egget i bananblandingen.

5

Ha rosiner og valnøtter i en liten skål, bland inn 1 ss av hvetemelet så alt dekkes godt. Det gjør at ikke rosinene og nøttene synker til bunns i kaken. Sett skålen til side.

6

Rør inn mel, bakepulver, ingefær, salt og vaniljesukker til bananblandingen. Rør til deigen ser passe jevn ut, ikke rør alt for mye så den blir seig!

7

Til slutt rører du inn rosinene og de hakkede valnøttene.

8

Ha røren i den smurte, papirkledte formen. Pynt med de 5 valnøttene.

9

Stek kaken på rist nederst i ovnen i 55-60 minutter, eller til en kakepinne kommer ren ut når du stikker i midten.

10

La bananbrødet avkjøles i formen i ca. 20 minutter. Løft det ut og avkjøl det helt på rist før du skjærer i det, så unngår du smuler!

11

Kaken holder seg saftig og god i flere dager, om du har den i tett boks eller pose på kjøkkenbenken. Du kan også fryse den.

Lysten på mer kake? Finn enda en kakeoppskrift med valnøtter her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply