Sunn mat

Bergamott – den styggeste, skjønneste frukten

Bergamott sitrus delt i to på tallerken utendørs

Du kjenner garantert bergamott fra Earl Grey te. Den friske sitrusduften som også har i seg et snev av eksotisk blomst og parfyme. Men har du tenkt over hvorfor du ikke finner bergamotten i fruktdisken?

Man skal ikke skue hunden på hårene, sies det. Og når det gjelder bergamott, stemmer det godt. For maken til uelegant, stygg og klumpete fremtoning skal du lete lenge etter i fruktavdelingen – spesielt i Norge, der frukten er strømlinjeformet og glansbildeaktig å se på. Bergamotten er grønn i skallet, selv om den kan bli gulere også, forteller Eleutheria meg, vår nydelige kretenske familiehotell-eier. I skallet sitter de eteriske oljene som frukten er viden kjent for. De som spruter deg i øyet når du skreller en sitrusfrukt, vet du. I dette tilfellet er oljen mer kjent enn frukten. Den benyttes i de mest eksklusive parfymer – slik som i Acqua di Parma Bergamotto di Calabria og Tom Ford Venetian Bergamot. Som navnene på parfymene antyder, er frukten stort sett å finne i Italia og Nord-Afrika.

Men den dyrkes også på Kreta, og Chania, byen der vi er nå, er spesielt kjent for bergamott. Ikke bare til parfyme, men de lager også en deilig marmelade av den. Søt, men også bitter – litt som den «strenge» appelsinmarmeladen de elsker i England.

Bergamotten har ikke noe spise-rå-potensiale, til det er den alt for bitter, både i skall og ikke minst i fruktkjøttet. Den har et tykt skall og en forholdsvis liten sitruskjerne, som av farge minner om lime. Den er både syrlig og bitter på en gang, men om man smaker bakenfor dette, kommer de vidunderlige parfymerte aromaene frem.

Bergamott mot aldring

I og med at de har så mye bergamott i Italia, er det ingen overraskelse at de også har mange forskere som er interessert i frukten. I en studie fra juli 2018 studerte en gruppe forskere juice av tre ulike bergamott-varianter (fantastico, femminello og castagnaro), for å se på innholdet av antioksidanter og antialdringsstoffer. De fant at totalmengden av polyfenoler og flavonoider varierte mye fra sort til sort, selv om alle var rike på både flavoner og flavanonglykosider. Man fant også to limonoid glykosider i alle sortene. Alle juicene hadde evne til å motvirke kjemisk-indusert aldring (senescence) i cellemodeller. Den sorten som var rikest på antioksidanter, ble testet in vivo. Der man fant at bergamottjuice økte gentranskripsjonen på antialdrings-området i musehjerteceller slik at hjertene holdt seg unge.

Så – kanskje det etter hvert vil dukke opp bergamottjuice på resept? Inntil da drikker jeg min Kusmi Troika te (med bergamott, appelsin og mandarin) med ungdommelig liv og lyst!

Tre hele bergamott frukter i kasse utendørs

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply