Sunne og skjønne oppskrifter

Birchermüsli – kremet, vegansk frokost

Har du ikke smakt birchermüsli enda? Da har du noe i vente. Herregud, så godt dette er!

Første gangen jeg smakte birchermüsli, var på et all inclusive-hotell i Tyrkia. Det flommet av mat i den digre frokostsalen. Nybakt brød, vertikale bikaker med honning rennende ut av sekskantstrukturen, et eget rom til å presse juice av hvilken frukt man måtte ønske…

I forhold til stabler med nystekte blåbærpannekaker og fantasifullt utskårede vannmeloner, bleknet birchermüslien litt. En stor skål med noe beige med klumper i, liksom. Men jeg måtte prøve – og var solgt umiddelbart!

I verden av sunn mat har birchermüsli oppnådd en ikonisk status. Denne herlige blandingen av havregryn, frukt og nøtter er ikke bare en smakfull frokostopplevelse, men den har også en fascinerende historie bak seg. Bak oppfinnelsen av Bircher Müsli står en modig lege som var kjent for sine radikale teorier om rå mat og ubearbeidet mat. La oss utforske historien og bli inspirert av hans visjon om sunnhet og velvære.

Dr. Maximilian Bircher-Benner

Legen vi snakker om er Dr. Maximilian Bircher-Benner, en sveitsisk pioner innen ernæring og helbredelse. På begynnelsen av 1900-tallet var Dr. Bircher-Benner en alternativ stemme i det medisinske samfunnet og fremmet teorien om at en diett basert på rå og ubearbeidet mat var nøkkelen til god helse.

(Dette gjentar seg i dag, over 100 år etter, idet vi nå diskuterer uhelsen i ultraprosessert mat.)

Teoriene om rå mat

Dr. Bircher-Benner trodde at matens naturlige tilstand og næringsinnhold var best bevart når den ble spist rå. Han hevdet at varmebehandlingen og bearbeidingen av mat ødela viktige enzymer og næringsstoffer som er essensielle for god helse. Ved å spise mat i sin naturlige form, mente han at kroppen kunne absorbere og dra nytte av disse næringsstoffene på en mer effektiv måte.

Teoriene om ubearbeidet mat

En annen viktig del av Dr. Bircher-Benners filosofi var å spise ubearbeidet mat. Han var imot den økende trenden med raffinerte produkter og bruk av tilsetningsstoffer. Han mente at bearbeidet mat mistet sin naturlige verdi og bidro til forskjellige helseproblemer. Ved å legge vekt på friske, hele  matvarer som frukt, grønnsaker, nøtter og frø, kunne man opprettholde en sunn og balansert diett.

Birchermüsli – Dr. Bircher-Benners mest kjente oppfinnelse

Som en del av sin visjon om rå og ubearbeidet mat, skapte Dr. Bircher-Benner det som nå er kjent som birchermüsli, også kjent som Bircher müsli og birchermuesli. Oppskriften hans besto av finhakkede havregryn, revet eple, nøtter og sitronsaft, blandet med litt kondensert melk eller yoghurt. Han anbefalte å la blandingen ligge over natten for å mykne havregrynene og la smakene blande seg.

Det er den første kjøleskapsgrøten, kan du si. Men tynnere, og kanskje også friskere, vil jeg påstå!

Her er min versjon av den berømte frokosten.

Birchermüsli - vegansk og kremet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1-2
Total Time: 8 timer

Birchermüsli er kanskje verdens første kjøleskapsgrøt. Den er rå og vegansk og har en nydelig, kremet fylde. Lag en stor eller to små porsjoner med denne oppskriften.

Ingredients

 • 0,75 dl havregryn
 • 1 ss tranebær
 • ¼ ts kanel
 • 1 ss nøttesmør (jeg liker mandel)
 • 2 ss eplemos
 • 0,75 dl melk (mandel er godt)
 • 0,75 dl vann
 • 1 middels stort eple, revet
 • ½ ts sitronjuice
 • 1 ts lønnesirup + litt til pynt
 • 2 ss hakkede valnøtter, pekannøtter eller mandler

Instructions

1

Rør sammen havre, tranebær, kanel, nøttesmør, eplemor, melk og vann i en bolle, bland godt. Sett i kjøleskapet, tildekket – i 2 timer, eller over natten.

2

Riv eplet og bland med sitronjuice og lønnesirup.

3

Rør det hele sammen og ha i serveringsskål, topp med nøtter og ev. mer lønnesirup.

Notes

Server gjerne med mer revet eple eller oppskåren frukt. På bildet har jeg brukt plommer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply