Sunn mat

Blå soner – der livet varer lenge

Noen steder i verden lever folk lenger enn andre, og det er visse trekk som kjennetegner dem. Disse områdene kalles blå soner og ble først lansert av forskerne Gianni Pes og Michel Poulain i Journal of Experimental Gerontology.

De pekte på Sardinia som det stedet i verden med flest mannlige hundreåringer. De tegnet blå sirkler på kartet som fremhevet landsbyene med ekstrem levetid og begynte å referere til området inni sirkelen som den blå sonen.

Dan Buettner tok arbeidet deres videre og fant fem steder i verden der folk lever lengst, og er sunneste: Okinawa i Japan; Sardinia i Italia; Nicoya i Costa Rica; Ikaria i Hellas og Loma Linda i California.

Blå soner punkt for punkt

Dan Buettner identifiserte ni livsstilsvaner som kjennetegner menneskene i de langtlevende blå sonene:

  1. Naturlig bevegelse (gåturer heller enn treningsstudio)
  2. En grunn til å stå opp om morgenen (meningen med livet)
  3. Et enklere liv (downshifting)
  4. 80 %-regelen (bare spise til man er 80 % mett)
  5. Planterikt (et plantebasert kosthold med bare litt fisk/kjøtt)
  6. Vin kl 17 (et lite glass med venner til maten)
  7. Tilhørighet (menighet eller samfunn)
  8. Familien først (tette bånd til eldre og yngre familiemedlemmer)
  9. De rette vennene (venners vaner smitter)

Dette syns jeg er så spennende – og det fine er at det de ni leverådene er 100 % tilpasningsdyktig til hele verden og alle kulturer. Vi trenger ikke leve som en greker eller japaner – vi kan tilpasse til oss her i Norge.

Kosthold i de blå sonene

Når det gjelder rådene 4, 5 og 6, så starter det med matvalgene vi gjør hver dag. De fleste av beboerne i de blå sonene har god tilgang til lokalt dyrkede plantematvarer. Enten fra egne hager eller bondens marked. De bruker tradisjonsrike oppskrifter uten snarveier og halvferdige løsninger. Og maten smaker godt – for hvorfor skulle de ellers gidde å spise den i årevis?

De spesielle matvarene som er viktige i blå soner varierer fra kultur til kultur. Men essensen er:

Spis 95 % plantemat. Særlig grønnsaker, bær, bønner, linser, frukt, frø og nøtter. Helkorn er også ok. Det sikrer vitaminer, mineraler, fiber og rikelig med antioksidanter som holder sykdom borte. Du får også sunt plantefett og stoffer som regulerer kolesterolet og letter overgangsplager. Du unngår også skadelige stoffer fra kjøtt.

Bønner: Spis det hver dag – gjerne 2,5 dl. Det gir viktig protein, lite fett, mye fiber og en lav påvirkning på blodsukkeret.

Nøtter: Bruk det som snacks (uten salt). Gir kroppen sunt plantefett, fiber og bra protein. Varier typen nøtter.

Brød: Bak ditt eget tradisjonelle surdeigsbrød, det gir mindre belastning på blodsukkernivåene. Eller velg et spiret brød, eller brød med mye frø og nøtter. Hjemmebakt frøknekkebrød uten mel er fint.

Drikke: I blåsonene drikker de kaffe til frokost, te til ettermiddags, litt vin til middag og vann hele dagen. Kaffe, te og rødvin er gode kilder til ulike antioksidanter som holder oss friske og unge. Null brus! Og ikke overdriv alkoholinntaket. Bytt til litt rødvin om du allerede drikker alkohol, men ikke start å drikke dersom du i utgangspunktet ikke drikker.

Kjøtt: Spis det maks to ganger i uken, og da frittgående/økologisk kylling, svin eller lam. Se på kjøtt som et krydder, slik de gjør i Asia – noen små strimler kjøtt på toppen av en stor bolle grønnsaker og ris.

Fisk: Fint – spis inntil 100 g per dag. Det gir viktige vitaminer, sunt fiskefett som forlenger livet, og bra protein.

Meierivarer: Bruk lite. Velg plantekilder til protein og kalsium, heller enn ost og melk.

Egg: 3 per uke er fint, men mer trenger du ikke. Det gir nyttige næringsstoffer fra eggeplommen, og protein fra hele egget.

Kutt tilsatt sukker: Det tilfører tomme kalorier.

Ønsker du et sunt, langt liv? Ta en titt på kurset mitt, Spis deg ung! Der får du kunnskapen omsatt i praksis, så du kan nyte gode år!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply