Sunne og skjønne oppskrifter

Blond havrebrownie med valnøtter

Denne oppskriften på havrebrownie er egentlig en såkalt blondie – en lys brownie. Like saftig og seig og god, men uten at hele røren er full av sjokolade. Til gjengjeld får du deilige sjokoladebiter og masse god sjokolade på toppen.

Min havrebrownie er riktig søt og deilig, men like fullt fylt av helse også. Så du får både kos og sunnhet på en gang.

Havre for infeksjonsmotstand

Havregryn, havremel og havrekli inneholder en spesiell type kostfiber, betaglukan. Denne fiberen har en kolesterolsenkende effekt i tillegg til å beskytte oss mot bakterielle infeksjoner. I tillegg inneholder havre en gruppe spennende og godt tilgjengelige antioksidanter, avenantramider, som forhindrer hjertesykdom ved å forebygge at kolesterolet harskner. Plantelignanene i havren er super føde for tarmbakteriene våre. Bakteriene omdanner plantelignanene til stoffer som forskerne antar kan beskytte oss mot brystkreft og andre hormonavhengige kreftsykdommer. Og som en liten prikk over i-en: Havre inneholder en proteinbyggestein, tryptofan, som trengs i hjernen når vi skal overkomme vinterdepresjoner.

Skal det være et stykke havrebrownie?
Sjokoladebiter for glede og stressreduksjon

Sjokoladen slipper løs en rekke signalstoffer i hjernen, spesielt de ”glade” endorfinene. Disse senker stressnivået, reduserer smertefølsomheten og gir oss en følelse av lykkerus. Dermed er det helt sant at sjokolade er utmerket trøstemat. Sjokoladespising stimulerer også hjernens produksjon av serotonin, en kjent oppkvikker. Det er aminosyren tryptofan i sjokoladen som øker serotoninproduksjonen.

Valnøtter for hjernen

Valnøttene i havrebrownie er ikke bare til pynt. Visste du at en neve valnøtter om dagen dekker hele behovet ditt for omega-3? Dette essensielle fettet virker blodtrykksregulerende og er viktig for en velfungerende hjerne. Nye data viser at valnøtter også kan være bra mot ulcerøs kolitt.

Da skulle du være klar til å prøve deg – vær så god!

Blond havrebrownie med valnøtter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 16 - 20 stk
Prep Time: 15 min Cooking Time: 22 - 28 min Total Time: 45 min

i denne kaken kombinerer jeg havre, sjokolade og valnøtter - tre sunne ingredienser - sammen med tradisjonell kakeingredienser slik at du får en supersaftig, "syndig" kake å kose deg med. Følg instruksene nøye, så blir resultatet perfekt!

Ingredients

  • 2 ½ dl hvetemel (gjerne 1/3 sammalt hvete og 2/3 hvetemel)
  • ½ ts kanel
  • 230 g myk plantemargarin eller smør
  • 1 ¼ dl sukker
  • 1 ¼ dl brunt sukker
  • 1 ½ ts vaniljeekstrakt eller 2 ½ ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • 3 dl havregryn
  • 300 g 70 % sjokolade, grovhakket (delt i to porsjoner)
  • 2 dl valnøtter, finhakket (delt i to porsjoner)

Instructions

1

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en stor 26 cm springform med bakepapir, eller kle en 20x30 cm form med bakepapir.

2

Bland mel og kanel i en liten bolle.

3

Kjør margarin, sukker og vaniljeekstrakt i en miksmaster til det er kremet. Rør inn egget, visp godt.

4

Rør så inn melblandingen. Ikke overmiks nå. Rør inn havren, HALVPARTEN av sjokoladebitene og TO TREDELER av valnøttene.

5

Spre røren i formen og stek på rist nederst i ovnen i 22-28 minutter, eller til midten har «satt seg». Ta kaken ut av ovnen og fordel UMIDDELBART resten av sjokoladen over, la det stå i 5 minutter på benken og smelte før du sprer sjokoladen utover. Pynt med resten av valnøttene.

6

Avkjøl helt før du serverer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply