Sunn mat

Bor det en fleksitarianer i deg?

Vegetarpai med tomat og sellerirot cherrytomater på bordet

Med tanke på miljøet er det stadig flere nordmenn som kaster seg på kjøttfri mandag-bølgen. Men har du tenkt over at du kan gå ned i vekt ved å redusere på kjøttinntaket? Jeg har blitt en fleksitarianer. Dette er en måte å spise på for deg som vil få en sunnere kropp, kanskje gå ned noen kilo og ikke minst – ta vare på miljøet.

Den altetende vegetarianeren

Å være fleksitarianer vil si at man i hovedsak spiser vegetarisk, men at kostholdet innimellom også inkluderer kjøtt og fisk. Om vi ser på hva norske helsemyndigheter anbefaler, er det nettopp dette: et kosthold som i hovedsak er plantebasert, med vekt på frukt, bær, grønnsaker, poteter og kornvarer, og med litt magert kjøtt, fisk og magre meieriprodukter.

Hemmeligheten

De færreste av oss kan tenke seg å bli vegetarianere på heltid. Ved å kutte ut kjøtt fra størsteparten av måltidene dine, vil du redusere kroppsvekten og bli sunnere – på en svært enkel måte. Plantemat er generelt mer mettende og mindre kaloriholdig enn kjøttmat. Nettopp fordi kostholdet også kan inkludere en biff av og til, eller en burger når du blir lysten på det, vil det å være fleksitarianer passe de aller fleste.

Blir jeg sunnere?

Studier viser at vegetarianere i gjennomsnitt veier mindre enn kjøttetere, og at de har lavere risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2. så at plantekost er sunt, er det liten tvil om. Men det hjelper også å redusere på kjøttinntaket: også kvinner som spiser fleksitariansk har en lavere BMI (kroppsmasseindeks) enn kvinner som regelmessig spiser kjøtt, viser studier. Det er lettere å spise seg god og mett på færre kalorier dersom du velger frukt, bær og grønnsaker, men også for denne måten å spise på, gjelder det å ikke overspise. Kaloriinntaket ditt er nødt til å være lavere enn kaloriforbruket for at du skal gå ned i vekt. Men dette er altså lettere å få til når du er fleksitarianer – det går nesten automatisk!

Hvor er du på fleksitarianer-skalaen?
  • Fersking: To kjøttfrie dager i uken (totalt 700 g kjøtt og fugl i uken, det samme som norske myndigheter anbefaler)
  • Viderekommen: Tre til fire kjøttfrie dager i uken (totalt 500 g kjøtt og fugl i uken)
  • Ekspert: Fem eller flere kjøttfrie dager i uken (maksimalt 250 g kjøtt og fugl i uken)

 

Vil du bytte ut skinkebrødskiven til frokost med et vegetarisk fleksitarianer-alternativ? Sjekk ut min supersunne havregrøt!

Vil du lese mer? Sjekk ut denne fine oversiktsartikkelen!

Front Nutr. 2017 Jan 6;3:55. Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature. Derbyshire EJ.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply