Sunn mat

Helsebomben bygg: så bra er byggryn for kroppen

Byggryn er rett og slett en skattkiste av næringsstoffer for helsebevisste gourmeter. Det tradisjonsrike kornet dyrkes her til lands, men har gått litt i glemmeboken idet «trendy» korn som spelt, svedjerug og svarthavre kom på markedet. Bygg er sunt, og her ser du hvorfor.

Byggryn, de små perlene av helkornet bygg, har lenge vært en skjult norsk skatt i en verden av helsetrender. Disse små kraftpakkene er ikke bare en glede for smaksløkene, de er også rike på essensielle næringsstoffer som gir kroppen en sunn boost. La oss se på hva som gjør byggryn til en sunn superhelt, og hvordan du kan inkorporere dem på kreative måter i ditt daglige kosthold.

Næringsprofil

1. Vitaminer og mineraler: Byggryn er en utmerket kilde til flere viktige vitaminer og mineraler. De er spesielt rike på B-vitaminer, inkludert B3 (niacin) og folat, som er avgjørende for energiproduksjon og nervesystemets helse. Sporstoffer som molybden, mangan og selen finnes også i betydelige mengder og bidrar til en velfungerende kropp.

2. Fiberrik skatt: Byggryn er en glimrende kilde til kostfiber, med både løselige (betaglukaner) og uløselige fibre. De løselige fibrene hjelper til med å senke kolesterolnivåene og stabilisere blodsukkeret, mens de uløselige fibrene gir metthetsfølelse og støtter en sunn fordøyelse. Dette gjør byggryn til et ideelt valg for de som ønsker å opprettholde et sunt kolesterolnivå og forbedre tarmhelsen. Fibrene er også med på å regulere blodsukkeret – noe som er bra for deg med metabolsk syndrom eller type 2 diabetes.

3. Antioksidanter og bioaktive stoffer: Byggryn inneholder også antioksidanter som bidrar til å nøytralisere frie radikaler i kroppen. Antioksidanter er kjent for å bekjempe oksidativt stress, som er knyttet til aldring og utvikling av sykdommer. Bioaktive forbindelser i grynene (lignaner) har vist seg å ha potensielle helsefordeler, inkludert antiinflammatoriske egenskaper.

Kreative måter å spise mer bygg

1. I salater: Legg til kokte byggryn i dine favorittsalater for en ekstra dimensjon av tekstur og smak. Den nøtteaktige smaken gjør dem til en perfekt følgesvenn for friske grønnsaker, urter og dressing.

2. Som pålegg: Mosede, kokte byggryn blandet med krydder og urter, er supert pålegg. Topp med avokado eller tomat. Eller mos bygg med bær eller banan for en søtere versjon av pålegget.

3. I matboksen: Kokte byggryn er fantastisk i matboksen. Lag en stor porsjon og bland inn dressing, kuttede grønnsaker og nøtter for en næringsrik lunsj. Eller gå den søte veien med byggryn irørt fruktyoghurt, bær, frø og tørket frukt.

4. I brøddeig: Bruker du byggmel i brødene, blir de tunge og kompakte. Bruke heller byggryn eller byggflak som du koker etter oppskriften på pakken. Kokt bygg gir et saftig  og holdbart brød. 

Trenger du hjelp til å spise grovere eller sunnere? Ta kontakt, jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply