Sunn mat

Candida diett – hva er det?

Epler i kasse utendørs

Du har sikkert ikke unngått å høre om candida-dietten, den som dukker opp med jevne mellomrom og skal være løsningen på alle dine problemer. Hva ligger det i påstandene, og er Candida et reelt problem?

Candida albicans er en soppbakterie som blant annet finnes naturlig i tarmen, og i munnhulen hos over halvparten av oss. Så lenge det er en balanse mellom ”gode” og ”dårlige” bakterier, skaper Candida ingen problemer. Ved overvekst i munnen kan man få en plagsom soppinfeksjon, dette kan man også få i skjeden.

Så langt er det ingen kontroverser ute og går, de oppstår først idet noen leger og behandlere i visse kretser mener at Candidasoppen også står bak en rekke andre problemer og symptomer. Alt fra kviser til PMS, svimmelhet, angst, sår hals og lammelser skal ha sin rot i candida albicans.

Hva skyldes candida-overvekst?

Candidasoppen nærer seg på sukker, og derfor tror man at et høyt inntak av sukker kan føre til en overvekst av candidasoppen. Fint mel og annet raffinert korn blir raskt omdannet til sukker i kroppen vår, slik at et stort forbruk av dette også kan føre til en overvekst av candida.

En annen grunn til at man kan få problemer med candidasoppen er hvis man har brukt antibiotika mot bakterier ved sykdom. Antibiotika tar nemlig knekken på de gode bakteriene i tarmen i tillegg til de man ønsker å bli kvitt. Dette kan føre til en overvekst av candidasoppen.

Hormonbehandling, for eksempel p-piller, kan visstnok også føre til at candidasoppen får mer kontroll. Dette er kanskje årsaken til at flere kvinner enn menn har problemer med candida.

Man tror også at mennesker som har et svakt immunsystem lettere kan få problememer med en overvekst av candida. Dette blir en ond sirkel fordi et svakt immunforsvar blir ytterligere svekket hvis man har for mye candida i kroppen.

Hvordan spiser jeg?

Har du fått påvist en soppinfeksjon i munnen eller skjeden, vil de fleste leger foreskrive soppdrepende middel. Det er viktig at du følger den behandlingen legen din har foreskrevet. Har du ikke en diagnose, men likevel mistenker at du kan ha en overvekst av Candida, kan du forsøke Candidadietten. Poenget med denne dietten er at du skal sultefôre candidasoppen. For å få til dette må du utelate en hel del vanlige matvarer fra kosten. I tillegg bør du begynne å spise matvarer som du kanskje ikke er vant til.

Det finnes en rekke varianter av dietten, så her presenterer jeg en av dem:

Sukker: Unngå alt rent sukker, honning, sirup, fruktsukker og melkesukker, og mat som inneholder disse, som juice, melkeprodukter, ketsjup osv.

Gjær og gjærede produkter: Unngå alt av brød og knekkebrød med gjær, panering med brødsmuler, gjæret drikke (vin, øl, ingefærøl), soyasaus, eddik.

Raske karbohydrater: Kutt ut hvitt mel, polert ris, potetmel og maisenna . De omdannes raskt til sukker i blodet.

Annet: Unngå matvarer som inneholder malt, slik som Weetabix og mørkt Ryvita knekkebrød. Unngå peanøtter og peanøttsmør. Kaffe og te må ikke benyttes hvis du går på dietten. Noen konserveringsmidler har basis i gjær og skal derfor unngås. Sterke krydder irriterer tarmveggen og bør heller ikke brukes. Sopp skal selvfølgelig ikke være en del av en candidadiett. Rødt kjøtt bør heller ikke spises i større mengder.

Når du er frisk

Hvis du har gått på denne dietten en stund og begynner å bli frisk, bør du ikke slutte fullstendig med dietten. Selv om du nå kan spise både frukt, brød og melkeprodukter, bør du spise mindre mengder enn det du gjorde før. Hvis symptomene blusser opp igjen, kan det tyde på at du ikke har full kontroll over candidasoppen, og du bør da gå tilbake til dietten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply