Sunne og skjønne oppskrifter

Chai latte havregrøt

Kan egentlig en havregrøt bli enda bedre? JA – det kan den! Når du koker grynene i en deilig chai latte, blir frokosten en sanselig nytelse.

Når vintermørket omslutter begge endene av dagen og kuldegradene står i kø utenfor vinduet, så er jeg ekstra svak for en varm frokost. Ikke en sånn full English, med bacon, pølser ,stekt egg og tomatbønner. Nei, jeg søker til det krydrete, men milde og kremete.

Og da er en chai latte-grøt med sunne havregryn intet mindre enn et funn.

Litt om ingrediensene

Havre: Havremel og havregryn er ekstra næringsrike – fulle av vitaminer, mineraler og kostfiber. En god del av fibrene i havre er betaglukaner. Disse er ekstra helsegunstige og har vist seg å senke kolesterolnivåene like godt som mange medisiner. Det ser også ut til at betaglukaner stabiliserer blodsukkeret hos diabetikere. Havren inneholder også en gruppe antioksidanter – avenantramider – som forebygger at kolesterolet harskner. Oksidert LDL (harskt kolesterol) er ekstra ille for hjertet. Havre er også rik på vitamin E, dette er også en kraftig antioksidant som er bra for hjertehelsen.

Soyamelk: Velger du kalsiumberiket soyamelk fremfor vanlig melk, tjener du litt helsemessig på soyaens planteøstrogener (isoflavoner). Dette er spesielt bra for kvinner i overgangsalderen. Du får også i deg mindre mettet fett – det er bra for hjertet. I tillegg får du litt kostfiber som jo vanlig melk ikke inneholder.

Kardemomme: De gode helseeffektene stammer fra stoffer som virker i små mengder. Rundt 5 % av vekten er slike stoffer. Cineol er det mest aktive stoffet i kardemommeolje og har en kraftig bakteriedrepende effekt allerede i munnhulen. Det foregår også studier av kardemomme for å se om det smakfulle krydderet kan beskytte mot visse former for hudkreft. I tillegg virker kardemomme mot magekramper og treg mage.

Stjerneanis: Må ikke forveksles med anisfrø – det er en helt annen art. Stjerneanis er spekket med flavonoider og polyfenoler. Disse er antakelig ansvarlige for krydderets medisinske fordeler. Noen viktige helsefremmende forbindelser er linalool, quercetin, anethol, shikimisk syre, gallesyre og limonen. De bidrar til stjerneanis sin antioksidant-, antiinflammatorisk- og antimikrobielle effekt.

Kanel: Kanelbarken inneholder en duftende olje med tre aktive stoffer, cinnamaldehyd, cinnamylacetat og cinnamylalkohol. Disse demper betennelser, hemmer blodpropper og stabiliserer blodsukkeret. Men på grunn av innholdet av kumarin i kanel, bør storforbrukere begrense inntaket.

Ingefær: Tradisjonelt har ingefær vært brukt til å lindre mage- og tarmplager, og i urtemedisin brukes ingefær til å lette luftplager og brekninger. Gingeroler i ingefæren kan dempe kvalme og reisesyke. De styrker immunforsvaret ved å øke temperaturen og få oss til å svette – noe som dreper skadelige mikroorganismer.

Muskatnøtt: Muskatnøtt er en rik kilde til antioksidanter som bidrar til å beskytte mot for tidlig aldring og alvorlige forhold som kreft, hjertesykdom og leversykdom. NB – muskat inneholder hallusinogener, så ikke overdriv!

Brunt sukker: Like søtt som vanlig sukker, men med en karamellsmak. Ønsker du å bruke alternativer, kan daddelsirup være en bra erstatning.

Her er oppskriften:

Chai latte havregrøt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1
Prep Time: 5 Cooking Time: 10 Total Time: 15

En annerledes havregrøt spekket med helsebringende krydder.

Ingredients

  • 2 dl kalsiumberiket soyamelk
  • ½-1 ss brunt sukker
  • 1 klype salt
  • 4 kardemommekapsler, splittet åpen
  • 1 stjerneanis
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskatnøtt
  • ½ ts kanel
  • 1 dl havregryn, gjerne lettkokte

Instructions

1

Ha melk, sukker, salt, kardemomme, stjerneanis og 1/4 ts hver av ingefær, muskatnøtt og kanel i en liten gryte.

2

Kok opp, rør av og til, til sukkeret er oppløst.

3

Sil av væsken i en skål og kast det hele krydderet.

4

Ha chai latten tilbake i gryten og tilsett havregryn. Rør om og kok på middels varme i 3-4 minutter, eller til grøten tykner. Ha grøten i en serveringstallerken.

5

Bland de resterende 1/4 ts hver av ingefær, muskat og kanel sammen og bruk dette til å drysse over grøten.

Notes

Kald grøt (kjøleskapsgrøt) er også godt - du kan koke denne om kvelden og spise kald dagen etter.

Trenger du hjelp til å få bedre fordøyelse, mindre hodepine, mer energi eller mindre smertefulle ledd? Ta kontakt, jeg kan hjelpe med både kosthold, yoga og ayurvediske livsstilstips!

Hilsen Gunn Helene
Havregrøt på chai latte er klar til kos!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply