Sunn mat

Chiafrø i forskningen

Stadig flere av oss føler oss tiltrukket av chiafrø og (for oss) nye matvarer, kanskje for å bøte på livsstilen vår.

Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, fedme og relaterte risikofaktorer rammer stadig flere av oss, og mange er på jakt etter mat som kan fungere forebyggende, lindrende eller til og med helende.

Ernæringsforskere peker på chiafrø (Salvia hispanica) som en slik matvare, for det unnselige frøet ser ut til å ha en hel katalog av potensielt helsemessige fordeler ved disse sykdommene.

Vi kjenner kanskje chiafrøet best som nettopp frø, men det brukes også i form av olje, noe som gir lignende positive helseeffekter.

Rik på viktig omega-3-fett

Chiafrø er rike på alfalinolensyre, den biologiske forløperen til eikosapentaensyre (EPA, en flerumettet fettsyre), og dokosaheksaensyre (DHA). Fordi kroppen ikke kan lage alfalinolensyre selv, har chiafrøene en nyfunnet og viktig rolle i kostholdet, spesielt for de som spiser mye plantekost.

Foreløpig anbefales vi å spise maks 15 gram (ca. 2 ss) chiafrø per dag. Dette fordi vitenskapen fortsatt ikke har konkludert om hvorvidt chiafrø er trygt å spise i større mengder.

Chiafrø har fordeler som redusert blodsukker, redusert midjeomkrets og vekt hos overvektige voksne, og forbedringer i kløende og tørr hud og økt utholdenhet hos langdistanseløpere. De små frøene inneholder kaempferol som kan beskytte mot ulike former for kreft. Og chiaførenes regulerende effekt på blodsukkeret kan kanskje forklare hvorfor de ser ut til å bedre kognitiv funksjon ved Alzheimers (hos mus…).

Vi kan bare glede oss til videre forskning!

Trenger du hjelp til å spise sunnere – og få i deg mer omega-3 fra plantekilder? Ta kontakt med meg, jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene

Kilder: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534257/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33106576/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply