En chiapudding passer like bra til frokost som til kvelds. Eller hvorfor ikke ha den med på trening eller på jobb – når du trenger litt ekstra påfyll?
Denne lille retten lager du raskt og enkelt på noen minutter, og du har uendelig med smaksvariasjoner å leke deg med. Du kan veldig godt lage en stor porsjon og ha til flere dager fremover. Puddingene holder seg fint i kjøleskapet så lenge de er godt dekket til.
Derfor er det ofte fint å lage puddingene i et glass med lokk. Så vet du at de er helt tette. Og når det er tid for å spise, er det bare å åpne lokket og toppe puddingen med det du måtte ønske av frø, nøtter, gryn, frukt og/eller bær.
Chiafrø
Chiafrø er sunt! De er rike på fiber, omega-3 og diverse mineraler, og de har et unikt skall som gjør at de ikke trenger å knuses for at vi skal få ut næringen (i motsetning til linfrø). Men husk at i hele EU og Norge er maks dagsdose satt til 15 g eller ca 2 spiseskjeer. Advarsel skal stå på emballasjen.
I rårørt syltetøy er chiafrø fint, det tykner uten at du må koke med sukker. Chiafrø kan suge opp 10-20 x sin egen vekt i væske, og denne fortykningsevnen er fin også i bakst – både kaker, knekkebrød, brød, scones, rundstykker, ja, til og med pannekaker og vafler.
I chiapudding brukes chiafrøene til å gi konsistens og fylde. Dette er en spennende rett som kan være alt fra en sunn frokost, til et smart mellommåltid eller en lekker dessert, alt etter hva de øvrige ingrediensene er. Chiafrø er fine i energibarer og –kuler også, og i mysli- og granolablandinger. Jeg rører dem inn i hjemmelaget smoothie. Herlig!
Og her er oppskriften: En enkel grunnoppskrift som du kan variere i det uendelige. Ha det gøy på kjøkkenet! Ha kokosmelk, mandelmelk, honning, salt og vaniljesukker i en blender og kjør til det blir jevnt. Tilsett valgte smakstilsetning (kakao eller dragefruktpulver) og kjør til det blir jevnt. Ha i chiafrøene og kjør pulsvis til det er blandet godt, men uten at frøene er alt for knust. Fordel i 4 porsjonsglass og dekk godt til. Sett kjølig i minst to timer før du spiser. Pynt med bananskiver (godt på sjokoladevarianten) eller friske bær (godt på dragefruktvarianten) før servering. Nyt! * du kan selvsagt bytte ut plantemelken med vanlig melk 🙂
Chiapudding med to variasjoner
Ingredients
Instructions
Notes
For deg som lurer: Jeg har kjøpt dragefruktpulver (pitaya eller pitahaya) på Rawfood Shop i Strömstad. De sender i posten også!
Har du laget deg havregrøt med chiafrø noen gang?
No Comments