Sunne og skjønne oppskrifter

Crème brûlée med pastinakk

Har du noensinne servert grønnsaken pastinakk til dessert? Nå kan du det, og resultatet er helt magisk.

Jeg er helt for at desserter skal være et fristed – at det skal være lov å kose seg. Men hva om det går an å kombinere kosen med noe som faktisk er sunt, uten at det går ut over godfølelsen? Jeg tror at min crème brûlée med pastinakk er svaret på dette.

Litt om pastinakk

Du har kanskje ikke smakt pastinakk før? Vi bruker den gjerne mye mindre enn for eksempel persillerot eller sellerirot. Den sødmefylte pastinakkroten er i slekt med både fennikel, persille, selleri og gulrot, og smaken er urteaktig. Den ser ut som en (til tider) tykk gulrot, hvit i kjøttet og kremhvit på utsiden.

Fordi den er litt søt i smaken, passer pastinakk perfekt til en dessert.

Helseegenskaper

I tillegg til å være mager og en fin kilde til kostfiber, er pastinakk spesielt rik på kalium. Dette mineralet er viktig for å regulere blodtrykket og væskebalansen i kroppen.

Roten inneholder en rekke antioksidanter. Quercetin, kaempferol-, apigenin- og genkwaninglukosider og hydroksycinnamisk syre er noen. De inneholder også falcarinol, falcarindiol, panaxydiol og metyl-falcarindiol, som potensielt kan ha kreftforebyggende, betennelsesdempende og sopphemmende egenskaper.

De mindre røttene ser ut til å ha større antioksidantaktivitet.

I iransk tradisjonell medisin er pastinakk anerkjent for å ha en astringerende effekt på magen, være en tonic for lever og livmor og stimulerer eggløsning. Den sies også å øke sædproduksjonen og øke den seksuelle lysten, i tillegg til å være et fruktbarhetsmiddel for kvinner.

Kulinarisk bruk

Pastinakk kan brukes omtrent som en gulrot. Den er nydelig stekt, glasert, i pureer eller i supper, gryter, stuet, gratinert eller som mos.

Her er oppskriften:

Crème brûlée med pastinakk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 8

Pastinakk ser ut som en hvit gulrot, og med sin søte, milde smak er den ypperlig i kaker og desserter. Du kan bruke pastinakken omtrent som gulrot. Den smakfulle roten er i slekt med fennikel, persille, selleri og gulrot, som gjør at smaken er urteaktig. Rotgrønnsaken er næringsrik og nydelig. Denne desserten blir fiberrik og sunn(ere) på grunn av pastinakken. Nyt!

Ingredients

  • 5 dl melk
  • 150 g pastinakk, skrelt og i terninger
  • 2,5 dl kremfløte
  • 1,25 dl sirup
  • 6 eggeplommer
  • Sukker, til pynt

Instructions

1

I en liten gryte koker du opp melk og pastinakk. Legg på lokk og småkok på lav varme i 15 minutter eller til pastinakken er veldig mør.

2

Forvarm stekeovnen til 165 °C. Gjør klar åtte ildfaste porsjonsskåler i en ildfast form.

3

I en blender, kjør melk- og pastinakkblandingen glatt. Sil puréen gjennom en fin sil satt over en bolle. Visp inn krem, sirup og eggeplommer til glatt.

4

Fordel blandingen i formene. Hell kokende vann i den ildfaste formen så det når halvveis opp på sidene av porsjonsformene. Stek på rist midt i ovnen i 35 minutter eller til massen så vidt har satt seg.

5

Ta porsjonsformene ut av vannbadet og la dem avkjøles. Dekk til og kjøl i 4 timer eller til de er helt avkjølt.

6

Når du er klar til å servere, dryss et tynt lag sukker over desserten og karamelliser med gassbrenner.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply