Da jeg første gangen så bilde av en stabel crinkle cookies, ble jeg nysgjerrig. For disse cookiene så ikke ut som noe jeg hadde sett før.
Overflaten på crinkle cookies er, som navnet sier, krøllete. Det vil si, den ser ut som tørr ørkenjord som har sprukket opp, med flak som har drevet fra hverandre. Og mellom flakene kan vi skimte noe mykere, seigere.
Det finnes utallige oppskrifter på disse raritetene blant småkaker. Jeg så bilder av sjokoladeversjoner, sitronversjoner, jordbær- og sjampanje crinkle cookies. (Disse siste var laget på basis av en ferdig kakemiks. Sånt funker jo ikke i Norge.) Men jeg ville lage grove småkaker, og rosa! Og det uten bruk av konditorfarge.
Dragefrukt
Resultatet ble helt fantastisk, spør du meg (og spør du mannen min, som har tømt kakeboksen). Jeg hadde nemlig en pose med knallrosa dragefruktpulver på lur (kjøpt i de gode, gamle pre-koronadager i Rawfoodshop på Svinesund (NB! Ingen reklame altså!) ). Dette pulveret er laget av det selvlysende, rosa kjøttet på pitahayafrukten, eller dragefrukt.
De fleste dragefruktene vi får tak i i Norge, er hvite i fruktkjøttet, ispedd små, svarte frø. Frukten smaker ikke stort, men er utrolig dekorativ på fruktfatet. Den rosa varianten er også nokså nøytral i smaken, men vidunderlig å se på. Og fargen stammer fra en rekke antioksidanter (katekiner, betacyaniner, gallinsyre) – og disse er for en stor del bevart i pulveret.
Hvordan få crinkle cookies krøllete
Vanlige cookies ser jo ikke ut som disse. Så hva er annerledes? Det er tre faktorer som er avgjørende for et flott resultat:
- Avkjøl deigen før du former og steker cookiene. Deigen bør stå i kjøleskapet i minst 2, gjerne 12, timer. Ikke forhast deg!
- Trill runde kuler av deigen, og trill kulene i melis. De må være godt dekket, for det er melisen som både gir sprøheten til den ytre delen av cookiene, og som gir den fine hvite fargen.
- Ikke stek cookiene for lenge! Da blir de sprø tvers igjennom, og det strider litt mot hensikten i akkurat disse småkakene.
Syns du det er spennende med litt sunnere søte saker? Bli abonnent på nyhetsbrevet mitt, og få med deg alt som skjer! Det gjør du ved å fylle ut skjemaet her.
Og her er oppskriften!
Litt sunnere cookies med grovt mel og massevis av antioksidanter. Bland sammen mel, bakepulver, salt, dragefruktpulver og vaniljesukker i en bolle. I en større bolle rører du myk plantemargarin, brunt og hvitt sukker og egg hvitt. Tilsett melblandingen. Du skal ende opp med en ikke-smuldrete, men også ikke-for-klissete deig. Juster konsistensen med 2 ss vann, eller mer/mindre. Samle deigen til en ball, dekk til og sett kjølig i 2-12 timer. Forvarm stekeovnen til 160 grader. Kle 2-3 stekebrett med bakepapir. Del deigen i 48 like store biter. Trill hver bit til en kule. Ha melisen i en liten bolle. Trill kulene i melisen så de blir helt dekket. Sett kulene på brettet med god plass (5 cm) mellom – kakene sklir utover under steking. Stek cookiene i 12-14 minutter eller til de er ørlite brunfarget på kantene. La dem avkjøles på stekebrettet i 2 minutter før du har dem over på en rist til avkjøling. Dryss ev. mer melis over cookiene, dersom du syns det trengs. TIPS: Bytt ut dragefruktpulver med kakaopulver for en enkel sjokoladevariant!Rosa crinkle cookies med dragefrukt
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments