Sunn mat

De beste kostrådene mot migrene

Seng dyne person migrene innendørs

Migrene er mer enn bare en vanlig hodepine. Men visste du at maten du spiser, kan påvirke migreneanfallene i god og dårlig retning?

De fleste som lider av migrene har hodemigrene, men det finnes også en variant som rammer øynene. Migrene er noe annet og mer smertefullt enn vanlig hodepine, og det er en rekke årsaker til at et migreneanfall utløses. Stress, forventninger, inntak av visse matvarer og menstruasjon er eksempler på situasjoner som kan utløse migrene. At også blodsukkersvingninger kan utløse migrene, er kanskje mindre kjent.

Forsøk disse rådene mot migrene:

  • Hopp aldri over frokosten. Frokost setter fordøyelsen i sving etter nattens faste, og du får påfyll av frisk energi som holder blodsukkeret konstant.
  • Spis hyppig. Tre–fire timer bør være maksimal tid mellom to måltider. Vet du at det vil gå lengre tid mellom, så spis litt frukt eller ta en yoghurt med litt korn oppi. Det viktige er å holde blodsukkeret jevnt.
  • Spis tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag. Pass på at måltidene er så balansert som mulig, det vil si at de inneholder grovt brød, korn, ris eller rotgrønnsaker, proteinkilder som fisk, magert kjøtt, egg eller soya, og noe fett i form av nøtter, kaldpressede planteoljer eller litt myk margarin.
  • Unngå store måltider med svært mye karbohydrater, slik som masse pasta uten kjøtt eller annet ved siden, eller store mengder godteri. For høyt blodsukker er heller ikke bra for migrenen.
  • Husk også å spise grove karbohydrater før du trener, og fyll på med karbohydrater, protein og væske etter at du har trent eller vært i aktivitet. En skive grovt brød med skinke på, samt rikelig med vann, er fint i så måte.
  • Kosttilskudd kan også hjelpe. En multivitamin- og mineraltablett som både inneholder pantotensyre, riboflavin, vitamin C og E og magnesium kan hjelpe. Likeledes kan det være verdt å forsøke nattlysolje.

Hvilke matvarer kan utløse migrene?

Du kjenner sikkert kroppen din godt, men det kan av og til være vanskelig å se sammenhengen mellom et migreneutbrudd og den maten du har spist. Forskerne er enda i utredningsstadiet her, men her er noen matvarer som kan utløse migrene hos enkelte:

  • Ost
  • Eddik
  • Nøtter
  • Sitrusfrukter og -juice
  • Bønner
  • Bananer
  • Plommer
  • Rosiner
  • Avokado
  • Fersk loff og lyst brød
  • Pølser, bacon og salami
  • Sjokolade
  • Rødvin
  • Sjampanje
  • Koffeinholdige drikker (kaffe, te, cola, guaranaholdige drikker)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply