Den internasjonale yogadagen har kommet for å bli. Den er innstiftet av FN som en av flere pilarer i FNs tredje bærekraftsmål: God helse. FNs generalforsamling sier i sitt vedtak at den anerkjenner at yoga «bidrar med en holistisk tilnærming til helse og godt levesett» og at informasjon om fordelene ved å praktisere yoga vil være helsefremmende for verdens befolkning.
India tok initiativet
Utkastet til resolusjon som etablerte Den internasjonale yogadagen ble foreslått av India og godkjent av rekordmange 175 medlemsland. Forslaget ble først introdusert av statsminister Narendra Modi. Han sa at «yoga legemliggjør foreningen av sinn og kropp, tanke og handling … det er en helhetlig tilnærming [som] er verdifull for vår helse og vårt velvære. Yoga handler ikke bare om trening. Det er en måte å oppdage følelsen av enhet med deg selv, verden og naturen.»
I Norge kastet den indiske ambassaden seg over muligheten til å arrangere den første internasjonale yogadagen. De klarte å samle hele 1500 personer på Telenor Arena for å få en innføring i yoga på Verdens internasjonale yogadag i 2016. Jeg var der, og det var virkelig en opplevelse. Yogautøvere i spandex (som sikkert kunne gå i spagaten når som helst) praktiserte side om side med indiske bestemødre og unger som ikke hadde asanaene under huden, men derimot hadde den yogiske tankegangen i blodet.
Ikke bare fysisk
For yoga er mer enn en fysisk aktivitet. Med ordene til en av yogaens fremste talspersoner, den avdøde B. K. S. Iyengar: «Yoga kultiverer måter å opprettholde en balansert holdning i hverdagen og gir dyktighet i utførelsen av ens handlinger.»
Den internasjonale yogadagen ønsker å være med på å spre kunnskap om de mange fordelene ved å praktisere yoga.
Bli med og marker dagen!
Jeg tilbyr deg å være med og feire den internasjonale yogadagen 2020. Søndag 21. juni kl 10-10.30 strømmer jeg en yin og yang yogasekvens på Instagram stories (@bakingyogi) – det er helt gratis! Rull ut matten og feire dagen sammen med meg!
No Comments