Sunn mat

Den magiske havren

Havregryn i glass dekorert innendørs

I over 2000 år har mennesker dyrket havre i mange deler av verden. Fordi havren er så robust, passer den godt til det norske klimaet også. Og ikke minst om du lager deg en varm, god havrevelling til frokost!

Havregryn og havremel får den særegne smaken fra valse- og risteprosessen de gjennomgår etter høstingen. Selv om skallet fjernes, forsvinner svært lite av næringsstoffene, fordi både kliet og kimen bevnares. I havremel er hele kornet malt, og alle næringsstoffene er intakt. Havre er rikt på jern, men det er særlig fra havremel jernet er tilgjengelig. Havregryn varmevalses, og det binder jernet og gjør det mindre opptakelig.

Havregryn, havremel og havrekli inneholder en spesiell type kostfiber, betaglukan. Denne fiberen har en kolesterolsenkende effekt i tillegg til å beskytte oss mot bakterielle infeksjoner. I tillegg inneholder havre en gruppe spennende og godt tilgjengelige antioksidanter, avenantramider, som forhindrer hjertesykdom ved å forebygge at kolesterolet harskner. Plantelignanene i havren er super føde for tarmbakteriene våre. Bakteriene omdanner plantelignanene til stoffer som forskerne antar kan beskytte oss mot brystkreft og andre hormonavhengige kreftsykdommer. Og som en liten prikk over i-en: Havre inneholder en proteinbyggestein, tryptofan, som trengs i hjernen når vi skal overkomme vinterdepresjoner.

Havrevelling med rosiner og nøtter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Serves: 1
Prep Time: 2 minutter Cooking Time: 5 minutter

Dette tar så kort tid - og smaker så godt - at det er umulig å droppe frokosten!

Ingredients

 • 3 ss havregryn - gjerne glutenfrie
 • 2 dl melk (jeg bruker Styrk for mer protein og kalsium)
 • 2 ts rosiner
 • 2 ts finhakkede mandler
 • ¼ ts salt
 • ev. litt vann

Instructions

1

Ha gryn, melk, rosiner, mandler og salt i en gryte.

2

Kok opp under omrøring.

3

Spe ev. med litt vann for en tynnere konsistens.

4

Server rykende varm!

Om du fikk lyst til å prøve deg på flere havreoppskrifter, kan du sjekke ut denne pannekaken med blåbær!

Du vil kanskje også like

1 Kommentar

 • Svar
  Bananvafler med havre og egg - Gunn Helene Arsky
  7. april 2019 at 10:49

  […] som helst når du vil kose deg på en sunn måte. Havren metter godt og er full av betaglukaner (les mer om det her) – så dette kan ikke bli feil i det hele […]

 • Legg igjen en Kommentar