Diggekaker. Bare navnet røper at ikke alt her i verden kan være supersunt. Det måtte i så fall være for sjelen, og det er også viktig! Disse cookiene har vært sentrale i familien Arsky Rossi i 20 år og vel så det. Og det er det en grunn til. De er skikkelig gode. Digge, rett og slett!
Jeg husker det enda, dagen da jeg møtte diggekakene. Moren min synger i et damekor med internasjonal folkemusikk på programmet, Pevaj. (For dem som lurer – pevaj betyr å synge på serbokroatisk). Der har de av og til nye medlemmer fra fremmede strøk – i dette tilfellet en amerikansk dame. Som seg hør og bør bragte hun en gave med til sangkorets øvelse, en boks full av amerikanske, hjemmebakte cookies.
Om Pevaj-damene hadde vært likt skrudd sammen som meg, hadde historien sluttet her. Men faktum var at de IKKE spiste opp alle de supre cookiene, så mamma fikk med seg resten hjem. Til meg. Som ELSKER cookies!
Digge kaker blir hetende diggekaker
Så kom hun hjem denne søndags kvelden, da, med kakeboks under armen. Jeg fikk en cookie – og holdt på å gå i bakken. Hva i alle dager? Den så ut som en Maryland Cookie, men der stoppet også likheten. Den var litt sprø på utsiden, og forførende myk inni. Den hadde sjokoladebiter, ja – men der MC kjører hasselnøtter, hadde disse noen mystiske karamellbiter jeg aldri hadde sett før. Det var bare en ting å gjøre. Spise opp cookiene fort som fy, og få mamma til å SVERGE at hun ikke skulle komme hjem uten oppskriften i hånden etter neste korøvelse.
Mamma leverer
Selvsagt ble den amerikanske damen glad for å bli spurt. Så jeg fikk den «hemmelige» oppskriften. (Og i etterpåklokskapens tegn, som min datter sa – det kan godt hende at dette var tilsvarende en Phoebe-fra-Friends-episode, der den hemmelige familieoppskriften Tolhoose egentlig sto bakpå en pose med Nestlé Toll House kakeingredienser…)
Uansett hvor den amerikanske damen hadde sin oppskrift fra: Den er nå omgjort til norske forhold, med norske mål og norske råvarer. Bortsett fra de magiske karamellbitene, som viste seg å være…. Nestlé Toll House Butterscotch Morsels. Fullstendig umulig å finne i Norge, i Europa (stol på meg, jeg har lett!) og faktisk umulig å bestille til Norge fra Amazon også. Jeg må derfor skaffe disse på bestilling fra en gammel slektning i New York.
For deg som ikke har en gammel tante i Amerika: Fortvil ikke! Du kan fint erstatte dem med mer kokesjokolade, eller du kan bruke vaniljefudge som du finner i smågodt-disken. Kutt dem i 5×5 millimeter biter, og ha i deigen.
Og et tips til slutt. Det hender jeg bytter ut 1/3 av melet med fibramel, bare for min egen skyld. Det kan du også gjøre, cookiene blir like digge. Men akkurat i dag velger jeg å legge ut den 100 % skjønne og 0 % sunne varianten. Fordi diggekaker er bra for sjelen!
Diggekaker
Verdens beste cookieoppskrift. Det er ikke mer å si om den saken!
Ingredients
- 200 g myk plantemargarin
- 300 g brunt sukker
- 2 egg
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts vaniljeessens (eller 2 ts vaniljesukker)
- 450 g hvetemel
- 1 ts natron
- 1 ts bakepulver
- 100 g 70% kokesjokolade, grovhakket
- 100 g Nestlé Toll House Butterscotch Morsels (eller vaniljefudge kuttet i biter, eller mer kokesjokolade)
Instructions
Forvarm stekeovnen til 180 grader på varmluft, og kle tre stekebrett med bakepapir.
Ha margarin, brunt sukker, egg, salt og vaniljeessens i en bolle og miks til det er en jevn blanding.
Ha i melet, natron og bakepulver og bland det så vidt sammen.
Ha i sjokolade og butterscotch morsels og bland det så vidt inn.
Bruk skje og sett litt rause klumper på brettene, med god avstand. Jeg lager mine litt større enn valnøtter med skall.
Stek brettene samlet om du har varmluft, ellers ett og ett. Om du vil ha skikkelig myke og "chewy kaker, lar du dem stå i 9-10 minutter. Vil du ha dem sprø, som Maryland Cookies (uff!), kan de stå 15 minutter. Men vil du ha ekte diggekaker, lar du dem stå i 11-12 minutter, så de blir gylne langs bunnen, litt sprø utenpå og veldig myke inni.
Ta brettene ut, la cookiene ligge på brettet i 2 minutter til avkjøling.
Legg diggekakene over på rist og la dem avkjøles godt.
Notes
Diggekakene har veldig kort holdbarhet. Det kommer ikke av annet enn at de er umulige å ikke spise opp!
No Comments