Yoga og helse

Ditt møte med Ganesha Yogastudio

Yogaposisjon hodestående kvinne på yogamatte

For deg som er ny til yoga, kan det være greit å vite litt om hva man «går» til, når man skal på sin første yogaklasse. Jeg skriver her ut fra hvordan det er på Ganesha Yogastudio, Haldens minste studio. Og om du som leser dette, har årevis av erfaring som yogaelev, så kan du gjerne dele dette med noen ferskinger du kjenner!

Velkomsten

Du ønskes velkommen i døren av meg, yogalærer Gunn Helene Arsky. Rett innenfor døren er det plass til å henge av seg, og du må gjerne benytte deg av gjestetoalettet om du trenger å skifte klær.

Så følges du gjennom husets første etasje til du kommer til yogashalaen, eller selve yogastudioet. Utenfor rommet er det god plass til å legge fra seg vesker og sekker eller annet du måtte ha med. Her er det også fint å legge igjen telefonen!

Rommet

I yogarommet er det en elefant. Elefanten i rommet henger der for å minne om hva Ganesha står for. Nemlig å rydde hindringer av veien. Når hindringene er borte kan du som yogaelev kan få ditt beste utbytte av yogapraksisen, både fysisk, mentalt og emosjonelt.

Det er matter på gulvet, og det er bare å velge seg en du vil være på. Det er bare læreren som har fast plass! Du har også fått en stabel med utstyr som du kommer til å ha stor glede av gjennom undervisningen. Pledd, bolster, klosser, belte, øyepose, nakkepute… (Og med andre ord: Du trenger ikke eie noe yogautstyr selv – alt du trenger, og mer til, er på Ganesha Yogastudio).

Det er to vinduer i studioet. Innimellom kikker naboens katt inn på oss, andre ganger spankulerer rådyrene forbi. Vi gleder oss over denne unike nærheten til naturen.

Yogaen

Det er flere former for yoga som jeg underviser på Ganesha Yogastudio. Yinyoga er det jeg har flest klasser av, men også restorative yoga og yoga nidra hører hjemme her. Felles for disse yogaformene er at de er rolige og foregår sittende eller liggende på gulvet, i all hovedsak. Og at de passer for de aller fleste, det finnes alltid variasjoner av stillingene for deg med vondter. I tillegg krever ikke klassene at du kan noe som helst fra før. Derfor finner du heller ikke yogakurs her, kun dropin som du melder deg på fra gang til gang.

Luktene

I yogaklassen benytter vi oss av eteriske oljer som er tilpasset årstiden. Dette øker velværen, idet oljene gjerne brukes sammen med massasje. Du kan også oppleve å få nakken smurt inn med en varmende salve som lukter friskt og godt – eller at du får en oppkvikkende dusj av blomstervann i luften over plassen din. Har du noen allergier når det gjelder lukt, er det bare å si fra, så tar vi hensyn.

Lydene

Det pleier å være en positiv stemning med latter og blide samtaler i yogastudio før klassen starter. I løpet av yogatimen følges bevegelsene og stillingene av rolig, dempet musikk, gjerne instrumentalt. Musikken hjelper mange til å slappe av og komme inn i en avspent tilstedeværelse. Når klassen nærmer seg slutten, kan du oppleve klokkespill og stillhet. Vi både starter og slutter klassen med OM, lyden av universets begynnelse eller The Big Bang. Etter at avspenningen er slutt, er det hyggelig om vi beholder den rolige stemningen og snakker dempet.

Lyset

Litt avhengig av når på dagen du kommer til yoga, så er lokalet mer eller mindre opplyst av lamper og dagslys. I tillegg bruker vi levende lys rundt i lokalet, for hygge og nytte. Etter hvert som klassen skrider mot slutten, dempes lyset mer og mer, slik at avspenningen foregår i relativt mørke.

Avslutningen

Klassen er ferdig idet vi har sunget OM (det er helt frivillig å synge det). Du har gjerne en godfølelse i kroppen etter yogaen, og den ønsker vi å bevare. Derfor trenger du ikke rydde sammen utstyret etter deg. Det er bare å gå rolig ut i verden igjen – klarere og mer avslappet.

Responsen

Mange føler seg så rolige etter yoga at de sover bedre. Noen får mer energi om de trengte det. Noen kjenner på følelser som har sittet dypt, og som kommer opp til overflaten idet vi beveger på og løsner opp i muskelspenninger. Andre kan ta inn glede, lys og varme fra omgivelsene. Det fine er at vi responderer ulikt fra gang til gang, og at vi møter det vi har behov for å møte.

Nysgjerrig på yoga på Ganesha Yogastudio? Sjekk timeplanen her – velkommen skal du være!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply