Yoga og helse

Ellas Tilstedeværelse – en feelgood yogaroman

Hva handler en yogaroman om?

Ellas Tilstedeværelse er en feelgood underholdningsroman – en yogaroman – som handler om å stå på egne ben, tørre å satse, om vennskap og yoga – og den store kjærligheten. Handlingen begynner i Oslo, men flyttes raskt til Halden.

Vi følger Ella (27) gjennom en vinter og en vår. Idet vi møter Ella, har hun tilsynelatende alt: en kjæreste hun elsker, en trygg bolig og drømmejobben i en bokhandel på Karl Johan. I løpet av én novemberdag snus alt på hodet, og Ella havner via tilfeldigheter i Halden. Her må hun prøve å bygge et nytt liv som yogalærer, men dette skjer ikke uten komplikasjoner. Yoga er et sentralt tema i boken, og også vennskap, selvutvikling og kjærlighet. For skal vi egentlig tro på Ella når hun sier at hun aldri kan elske noen igjen?

Du er jo yogalærer, og har flyttet til Halden. Er det mye av deg selv i denne boken?

I boken har jeg trukket veksler på egne erfaringer med å flytte til Halden fra Oslo, å skape et yogastudio og ikke minst alle de fine menneskemøtene som jeg har hatt i Halden. Men Ella er på ingen måte meg, jeg har ikke opplevd det hun opplever, og ingen av bokens karakterer er bygget på virkelige personer. Men oppskriften på Ayas energikuler som akkompagnerer boken, er absolutt 100 % meg!

Hvorfor er handlingen lagt til Halden?

– Jeg har valgt dette grepet av mange grunner. For det første at Halden er en utrolig trivelig by, med vakre steder, gater og parker som skaper en perfekt ramme rundt en hyggelig yogaroman. I tillegg syns jeg at romaner generelt blir bedre om de foregår på mindre steder – både for de som bor der, og kan kjenne seg igjen i beskrivelsene, men faktisk også for de som ikke kjenner stedet ut og inn. Et tettere og mindre miljø gir mer nærhet til karakterene, sier Gunn Helene.

Hvilke miljøer beskriver du?

Tista-elven står sentralt i boken, som et sted hovedpersonen Ella stadig kommer tilbake til når hun trenger en tenkepause. Trehusbebyggelsen i sentrum, vår stolte festning, flere av byens kafeer og spisesteder er med. I tillegg er Busterudparken ramme for et lite oppgjør, og Ella svipper innom butikker som Køhn bokhandel, Rema 1000, Clas Ohlson og flere.

Når kan vi lese Ellas Tilstedeværelse?

– Boken kom 16. juni, på eget forlag, smiler Gunn Helene. Hun forklarer valget slik:

– Forlagsbransjen i Norge sliter, og jeg er en utålmodig sjel. Derfor startet jeg Delfin forlag. Jeg har flere bøker i hodet, så det kan bli flere utgivelser fra Halden fremover, sier hun lurt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply