Det er noe magisk med hjemmebakt brød. Duften som sprer seg i huset, gjør et hus til et hjem, syns jeg. Og når det er så lettvint å bake eltefritt grovbrød, så er det bare å sette i gang.
I 2005 var jeg om bord på oljeplattformen Veslefrikk. Jeg var der i egenskap av ernæringsfysiolog, for å holde foredrag om sunt kosthold når man jobber lange, harde skift. Jeg syntes det var en stor ære å få vært ute i Nordsjøen – ikke bare på Veslefrikk, men på Statfjord A, B og C, på Heidrun, Snorre, Oseberg Sør og andre. Over hele Nordsjøen ble det servert nydelig mat hver dag, til alle døgnets tider.
Det var lett å spise for mye, og overvekt var noe de slet med på alle plattformene. Egentlig gjør jo hele nasjonen det, men der ute avhenger arbeidsplassens sikkerhet av formen til de ansatte. Så derfor var jeg ute og snakket om sunn mat. Deriblant hvor viktig det var å velge grovt brød til hverdags.
Eltefritt grovbrød fra Veslefrikk
På Veslefrikk hadde de et eget bakeri, og jeg ble invitert «backstage» for å se på produksjonen av noe de kalte Kildebrød. Dette grovbrødet var superpopulært blant alle de ansatte, og mange hadde fått med oppskriften hjem for å bake selv. Det nye var at man ikke trengte å kna eller elte deigen, det holdt å røre den sammen til en tykk grøt. Perfekt!
Jeg fikk også oppskriften, og i dag tenkte jeg å dele den med dere. Superenkel, supersunn og garantert suksess!
Her kan du prøve deg på nydelige horn også!
Eltefritt grovbrød - Kildebrød
Enklere blir det ikke - og sunt er det også! Server nybakt brød og gled deg selv og andre.
Ingredients
- 250 g sammalt rug, grov
- 650 g hvetemel
- 2,5 dl solsikkekjerner
- 1,25 dl linfrø
- 3 ss sesamfrø
- 3 ss havregryn
- 1 pose tørrgjær
- 1,5 ts salt
- 1 liter vann
Instructions
Bland alt det tørre i en stor bolle.
Rør inn vannet, rør godt.
La røren stå lunt og tildekket i 2 timer.
Hell røren i 2 smurte, havregrynsstrødde bakeformer på 2 liter.
La brødene heve lunt og tildekket i 1 time.
Stek brødene på rist nederst i ovnen på 190 grader i 1 time.
La dem avkjøles noe på rist før du løsner dem fra formen og lar dem avkjøle helt.
Oppbevares i håndkle eller pose, kan også fryses.
Notes
Du kan godt bytte linfrø med chiafrø, eller solsikkefrø med gresskarkjerner. Du har mange muligheter!
1 Comment
Sussebass
4. september 2022 at 12:20Hei Sussebassen
Kansje vi skulle prøve å lage slikt brød?