Sunne og skjønne oppskrifter

Eltefritt grovbrød med frø

Hjemmebakt grovbrød er noe av det beste jeg vet, spesielt når skorpen er sprø og innmaten saftig. I dette enkle brødet, som er både eltefritt og langtidshevet, får du dette og mer til.

Hevet brød skal oppi varm gryte

Etter en lang periode der mannen min har stått for brødbakingen i huset, på hjemmesnekret surdeigsbasis, var det som om surdeigen ba om avlastning. Brødene ble for syrlige, og skorpen ble ikke sprø. Så da brettet jeg opp ermene, gjorde meg litt research på nettet og brukte inspirasjon fra ulike hold til å lage mitt eget, superenkle brød!

Det smaker himmelsk – omtrent som et surdeigsbrød, og det slår aldri feil.

Grovbrød med god tid
Her er brødet opp ned i gryten

Men det krever noe planlegging. For det tar omtrent et døgn fra du starter til brødet er klar til å spises, så det er ikke akkurat noe du slenger sammen når sulten river som verst!

Jeg baker dette brødet på hvetemel og fibramel. Vanlig hvetemel har den beste bakeevnen. Og blant sammalte melslag er fibramelet unikt. Det er laget av ulike sorter hvete som inneholder ekstra mye protein, slik at bakeevnen er supergod selv om melet er 100 % sammalt.

Du kan helt sikkert bake dette brødet med spelt også, men det har jeg ikke testet…

Nystekt og duftende

Cluet til det fine brødet er TID. Masse tid. God tid. Lang tid.

For brøddeigen tilsettes svært lite gjær, mindre enn en halv teskje. Det betyr at du må lag gjæren få tid til å jobbe med melet, få tid til å lage boblende gass og fine luftlommer i deigen. Og den lange tiden betyr igjen at glutenet får tid til å utvikle seg, og stivelsen blir brutt ned til sukker som gjæren koser seg med. For deg som er opptatt av surdeigsbaking, så er ikke dette 100 % autolyse, iom at gjær og salt er tilsatt fra starten av, men resultatet blir like flott, syns jeg.

Jeg bruker en emaljert Le Creuset støpejernsgryte med lokk til å steke brødet. Om du ikke har det, vil jeg anbefale en stor, rund kakeform som du kan legge et tett, hvelvet lokk over. Følg ellers oppskriften. Og her er den:

Eltefritt grovbrød med frø

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 brød
Total Time: 24 timer

Brødet jeg baker igjen og igjen, fordi det krever minimalt med innsats, og gir maksimalt med smak!

Ingredients

 • 5 dl hvetemel
 • 5 dl fibramel
 • 2 ts salt
 • Nesten ½ ts tørrgjær
 • 1,5 dl blandete frø (gresskarkjerner, linfrø, chiafrø, solsikkekjerner…)
 • 2 ss olivenolje
 • 5 dl lunkent vann
 • Semulegryn til forming

Instructions

1

Ha mel, salt, tørrgjær og frø i en bolle og rør godt.

2

Hell i olje og vann, rør til du har en klissete deig. Den skal ikke bli helt fast.

3

Sett lokk på bakebollen og la den stå på kjøkkenbenken i ca. 18 timer.

4

Hell deigen ut på en melet flate, samle den raskt sammen uten å elte. Dryss mel på og legg et klede over, la deigen hvile i 15 minutter.

5

Så bruker du litt mel og former deigen til en fin kule, bruk hendene og trekk deigen ned på undersiden av kulen. Du trenger ikke rulle eller elte deigen.

6

Når du har en fin deigkule, legger du den over på et kjøkkenhåndkle som er godt strødd med semulegryn. Det gjør at deigen ikke henger fast.

7

Dryss mer semulegryn over, og legg klede over brødet.

8

La heve i 2 timer på kjøkkenbenken.

9

Den siste halvtimen før hevetiden er over, skrur du stekeovnen på 230 grader varmluft. Sett en fireliters støpejernsgryte med lokk inn på rist på nederste rille så den blir rykende varm.

10

Når de 2 timene er gått, tar du gryten ut av ovnen. Fjern kledet over deigen, stikk hendene under kjøkkenhåndkleet og hvelv brøddeigen opp ned oppi gryten. Sett på lokket og sett det hele inn i ovnen.

11

Stek brødet med lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 30 minutter, eller til brødet gir en hul lyd når du banker på det.

12

Velt brødet ut på en rist og la avkjøle før du skjærer i det. Kos deg!

Sulten på flere brød? Prøv dette løperbrødet med karve!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Lappeteppet
  6. april 2020 at 09:29

  Jeg elsker grytebrød, har bakt hver dag siden jeg startet med hjemmekontor.

 • Leave a Reply