Kvinnehelse

Endometriose og kosthold

Endometriose er en østrogenavhengig, godartet (men svært smertefull), kronisk betennelsessykdom. Den kjennetegnes ved at vev som vanligvis bare finnes i livmorslimhinnen, vokser i bukhulen, rundt tarmene, på organene og så videre. Hva slags rolle kan kostholdet spille i endometriose?

Medisinsk behandling

Den vanligste behandlingen for endometriose er smertestillende medisiner, betennelsesdempende medikamenter og hormoner, slik som p-piller. I flere tilfeller blir det nødvendig med operasjoner også. Behandlingen som tilbys, har bivirkninger når den benyttes over lange perioder. Derfor er det interessant å finne ut om kostholdet kan påvirke endometriosen.

Forebygging med kosthold

En gruppe forskere leste gjennom alt av relatert litteratur (forskningsartikler) for å se om det var en sammenheng mellom næringsstoffer og endometriose. De ville også se på hvordan matvarer og næringsstoffer kunne ha en terapeutisk effekt på endometriose.

De fant at mange tidligere forskningsartikler viste et omvendt forhold mellom forekomsten av endometriose og forbruket av frukt, grønnsaker, meieriprodukter og omega-3 fettsyrer. Altså – de som spiste mye av disse matvarene, hadde mindre endometriose.

Et annet vanlig funn blant studiene var at de som spiste mye transfett (fra kjøpekaker, -kjeks og -wienerbrød, frityrmat, kjøtt) og rødt kjøtt.

Studiene var imidlertid små, derfor kunne ikke forskerne konkludere bastant – det trengs mer forskning.

Behandling med kosthold

En gruppe nederlandske forskere har også studert kosthold og endometriose. De stilte seg dette spørsmålet: Hvordan spiser kvinner med endometriose? Følger de de generelle kostrådene i Nederland? Bruker de dietter? Hva syns kvinnene selv at virker?

Forskerne fikk med seg 157 deltakere som fylte ut spørreskjemaer om kosthold og om livskvalitet.

De fant at mange kvinner gjorde en eller flere kosttilpasninger på grunn av sykdommen:

  • Fulgte et bestemt kosthold (46,5%)
  • Bruk av kosttilskudd (56,1%)
  • Andre kostholdsendringer (64,3%)

Endometriosepasienter hadde betydelig lavere kvalitet på kostholdet enn en frisk referansegruppe. Blant endometriosekvinnene som hadde gjort en eller flere kosttilpasninger, var kostholdskvaliteten betydelig høyere enn hos de som ikke hadde gjort noen endringer.

Kostholdets kvalitet betydde ikke noe for livskvaliteten, viste undersøkelsen.

Det interessante var at over 70 % av de spesifikke kostjusteringene som kvinnene gjorde, ga dem mindre smerter. Dette gjaldt grep som å kutte ut gluten, meieriprodukter eller soya, og det å øke inntaket av grønnsaker.

Forskerne konkluderte med at selv om ingen spesifikk kostendring økte livskvaliteten, følte endometriosepasienter at kostendringene hadde en gunstig effekt på symptomene.

Også disse forskerne peker på et behov for mer forskning for å finne de spesifikke effektene av matvarer og næringsstoffer på endometriosesymptomer.

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34706611/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34493462/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply