Sunn mat

3 enkle egenpleietips som bedrer fordøyelsen

Multitasking er ikke bare noe vi tilfeldigvis gjør innimellom – mange av oss forventer av oss selv at vi må gjøre. Derfor spiser vi samtidig som vi leser nyheter, hører podcast eller skriver handleliste. Og dette går ut over fordøyelsen.

Travelheten de fleste av oss kjenner på hver dag, der pulsen raser og vi kikker på klokken i ett sett for å være sikre på å rekke neste avtale, gjør at vi ikke får fordøyet maten så godt som det faktisk går an. Resultatet er ofte oppblåsthet, løs mage eller forstoppelse, eller en smertefull blanding av de tre.

Heldigvis er det noen enkle egenpleietips som du kan gjøre, og som vil lindre selv den mest stressede mage.

Egenpleietips 1: Praktiser «mindful eating» eller spising med tilstedeværelse

Dette gjør du best ved å starte måltidet med en pause. Ja – stopp før du spiser, og kjenn på følelsene. Er du sulten? Eller bare trett?

Deretter bruker du alle sansene når du spiser. Hvilken lyd er det i yoghurten i dag? Hva slags overflate har gulroten? Smaker det noe ekstra av vannet i teen?

Vær bevisst hver munnfull – tygg maten godt. Dette er ikke bare tilstedeværelse, men lar fordøyelsesenzymene slippe til fra spyttet og bukspyttet – og dermed vil maten fordøyes bedre.

Tips 2: Gjør yoga for fordøyelsen

I yogastillinger der du vrir på ryggsøylen, bøyer deg fremover eller strekker over magen, vil du massere de indre organene og hjelpe maten på sin naturlige vei fra magesekken, ned i tynntarmen og så til slutt ut gjennom tykk- og endetarmen.

Finn de øvelsene du liker å gjøre, og hvor du kanskje hører magen rumle fornøyd. Det er bra å gjøre yoga på nokså tom mage, så morgenpraksis er ideelt for å få fart på fordøyelsen før frokost.

Tips 3: Ta deg tid til deg selv

Vi innledet denne saken med multitasking. Øv deg på å gjøre bare en ting av gangen. Slå av mobilen i lunsjen. Sett deg ned ved bordet når du skal spise. Vær ute i naturen (om det så er hagen eller parken) en liten stund hver dag. Det gjør underverker!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply