Sunn mat

Enzymer i maten er bra for oss

Linser som spirer i norgesglass

Hva er egentlig enzymer, og hvorfor er de viktige for helsen vår? 

Du har sikkert sett vaskemidler og flekkfjerningsprodukter som reklamerer med at de inneholder enzymer. Du har kanskje prøvd dem også, og sett at de virker. Det er enzymene som er på ferde. Enzymer er små proteiner som virker svært spesifikt og bryter ned ulike stoffer, for eksempel andre proteiner, karbohydrater eller fett. Dette er jo nyttig, dersom du har fått en fløtesausflekk på blusen som bare tåler lave vasketemperaturer, eller en blodflekk på et håndkle. Ved å tilsette en smart blanding av ulike enzymer til vaskemiddelet, kan enzymene finne og løse opp flekken uten at stoffet angripes eller fargen endres. På akkurat samme måte benytter kroppen vår seg av egenprodusert enzymer i fordøyelsen av mat. Men kan vi forbedre effekten av våre egne enzymer ved å gjøre smarte matvalg, eller kan vi dra nytte av enzymene som allerede er til stede i maten vi spiser?

Enzymrik mat

Enzymer i maten får du stort sett fra rå, spiret og gjæret mat. Fordi enzymer er proteiner, tåler de ikke særlig oppvarming før de forandrer fasong (denatureres) og effekten er vekk. Dette er grunnen til at de populære rå mat-diettene fraråder oppvarming over 47 °C. Enzymer i plantematvarer er gjerne aller mest konsentrert i og rundt frøet, kimen eller spiren som skal bli til neste generasjon plante. Dette er et slags «morsinstinkt» hos moderplanten, slik at avkommet skal beskyttes mot trusler og ytre farer, slik som frost eller tørke. Det er ikke bare plantematvarer som inneholder enzymer, vi finner dem i rå fisk, kjøtt og fersk (upasteurisert) melk også.

Selv om vi mennesker oppdaget ilden for hundre tusen år siden og vel så det, så har vi fortsatt å inkludere større eller mindre mengder rå mat i kosten, uansett hvor på kloden vi har slått oss ned. Så selv om det å koke, grille og bake mat har gjort maten mer fordøyelig, har vi samtidig hatt med oss enzymrike rå matvarer i dietten vår, eller også etter hvert gjærete produkter som surkål, surdeig, miso, rakfisk og øl.

Idet en plante høstes, starter den enzymatiske nedbrytningen av planten. Samtidig forandrer enzyminnholdet seg – det synker, til tider svært raskt. Men noen planter er ekstremt rike på enzymer. Disse inneholder så mye enzymer at når du spiser dem, vil du kunne dra nytte av enzymene i fordøyelsen av resten av maten i måltidet.

Ekstra enzymrike matvarer
  • Ananas
  • Avokado
  • Banan
  • Dadler
  • Druer
  • Jomfruoljer av oliven og andre frø
  • Kiwi
  • Mango
  • Papaya
  • Rå honning
  • Spirer av alle slag
Enzymrik mat og helseeffekter

Enzymene i maten du spiser, rekker bare å gjøre en effekt i begynnelsen av fordøyelsesprosessen. Når enzymene har nådd fra magesekken og bare et lite stykke ned i tynntarmen, er effekten over. Dersom du kjenner de ulike effektene av enzymene i maten, kan du dra nytte av dem i denne første delen av fordøyelsessystemet. Enzymer i maten har gjerne fordøyelsesfremmende egenskaper – de kan starte fordøyelsen av fett, protein eller karbohydrater allerede i munnhulen, spiserøret eller magesekken. Det betyr at når disse stoffene slippes videre ned i tynntarmen, så er en del av fordøyelsesjobben gjort allerede.

Det betyr at bukspyttkjertelen, som er det organet i kroppen som produserer det meste av fordøyelsesenzymene, kan få slappe av. Den blir mindre presset, og det gjør at den varer lengre. Dette er med på å holde deg ung! Vår naturlige aldringsprosess senker også etter hvert bukspyttkjertelens egenproduksjon av enzymer. Mange eldre sliter med dårlig fordøyelse, forstoppelse og oppblåst mage som følge av dette. Ved å spise mat som naturlig er rik på enzymer, kan du bedre tilstanden – helt uten medisiner.

 

Enzymer på kjøkkenet

Koking og steking, baking og grilling, ja, all slags oppvarming som overstiger 47 grader ødelegger enzymene. Frysing tar ikke knekken på dem på samme måte, men det senker hastigheten som enzymene jobber med. Kutting av frukt og grønnsaker kan påvirke enzymmengden noe, fordi det øker overflaten som kan utsette enzymene for påkjenninger. Er du ikke så glad i å spise rå grønnsaker, kan du med fordel juice dem, for eksempel sammen med frukt. Det smarteste er å drikke den nylagede juicen raskt, så enzymene ikke ødelegges! (Obs – de andre næringsstoffene forsvinner ikke om du lar juicen stå litt…)

Du kan også benytte deg av enzymer i forkant av et måltid. For eksempel vil en litt seig biff mørne riktig så fint dersom du dekker den med mos eller skiver av kiwi eller papaya. Du kan også spekke kjøttstykker med ananas og la det sitte under steking, da vil enzymene virke og mørne kjøttet helt til kjernetemperaturen overstiger 47 grader. Deretter får du en tilleggseffekt – saftig og nydelig smak på kjøttet!

Er du en ivrig dessertkokk, så er det også svært nyttig å kjenne til enzymene. Gelé og andre gelatinbaserte desserter inneholder mye protein, og dette proteinet er avgjørende for at geleen stivner. Har du biter av fersk ananas, papaya eller kiwi nedi en gelé, vil de unike proteinspaltende enzymene i fruktbitene gjøre geleen din om til en tyntflytende suppe! Hold deg til trygge frukter og bær når du skal lage en festgelé, slik som jordbær, appelsin eller banan.

 

Kort om enzymer

Enzymer er små proteiner som dannes i levende celler og som setter cellen i stand til å utføre og styre tusenvis av kjemiske reaksjoner, deriblant stoffskiftereaksjoner, som cellen er helt avhengig av for å overleve. Enzymer inngår i praktisk talt alle prosesser i en levende celle: Uten enzymer, intet liv. Enzymene produseres inni cellene, men de gjør ikke bare en jobb der. Mange enzymer lages for deretter å sendes ut av cellen og for eksempel ut i blodet, eller til spyttet i munnhulen eller bukspyttet i tarmene. Det unike med enzymene er at de er utrolig spesifikke – de har en oppgave, og det er det. I tillegg er de som en naturlig katalysator – det vil si at de får ting til å skje i cellen uten at enzymet selv forandres eller ødelegges eller brukes opp i prosessen.

Proteiner forandrer fasong i kontakt med varme eller syre. Fordi enzymer er proteiner, vil de naturlig nok fordøyes som proteiner i magesekken og tarmene våre når vi spiser mat som inneholder enzymer. Det betyr at de forandres i kontakt med magesyren, og brytes ned av proteinspaltende enzymer (!) i tynntarmen, før de enkelte proteinbyggesteinene (aminosyrene) fra enzymet vi har spist, tas opp i blodet. Dermed er det umulig for et enzym vi spiser, å gå uforandret gjennom fordøyelsen vår og for eksempel nå helt frem til en celle i lilletåen. Derimot kan enzymene hjelpe på vår egen fordøyelse, så det er absolutt smart å spise enzymrik mat.

Vil du lese mer om enzymer? Sjekk her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply