Lag din egen epleeddik! Vi som brygger kombucha ofte, har gjerne en SCOBY til overs. Og i høst, midt i eplesesongen, hadde jeg også mange flere epler enn jeg klarte å spise opp. Da slo det meg. Hva om jeg forsøkte å lage epleeddik uten å ha en eddik-mor? Og uten å gå veien om eplecider?
Det går! Jeg fant ut at ved å bruke knuste epler, sukker, vann og en kombucha-SCOBY – og litt god tid – så går det helt fint, Og resultatet er en klar, supergod eddik som passer perfekt til salatdressing.
Enkel epleeddik – fremgangsmåte
For å lage epleeddik med 1 liter vann (så du får 1 liter ferdig eddik), kan du bruke omtrent 500-700 gram epler. Dette tilsvarer rundt 4-6 middels store økologiske epler, avhengig av størrelsen. Mengden epler kan justeres litt avhengig av hvor intens eplesmaken du ønsker, men dette er en god mengde for å starte.
- Knus eplene: Vask eplene godt. Kutt og knus eplene, inkludert skallet og kjernene, da disse inneholder naturlige gjærstoffer som hjelper fermenteringen.
- Fyll glasset: Ha halvparten av eplene over i et norgesglass som rommer 1,5-2 liter.
- Tilsett sukker: Sukker gir næring til SCOBYen og hjelper med fermenteringen. Dryss 4 ss sukker over eplene. Mengden kan justeres etter smak, men kan ikke sløyfes helt.
- Scoby: Legg en kombucha-SCOBY i blandingen, samt 1-2 dl ferdig kombucha. SCOBYen inneholder bakterier og gjær som vil bidra til å bryte ned sukkeret og omdanne det til eddiksyre.
- Vann: Tilsett ca. 1 liter vann, nok vann til at blandingen dekker eplene.
- OBS: Det er viktig at eplebitene er under væsken for å unngå at de kommer i kontakt med luft, noe som kan føre til muggdannelse. Når frukt blir utsatt for luft, kan det tiltrekke seg uønskede bakterier og mugg, som kan ødelegge fermenteringen. Se tips nedenfor.
- Fermentering: Dekk glassets åpning med et pustende klede, som et kaffefilter eller et tynt håndkle, festet med en strikk for å holde det på plass. La blandingen stå på et mørkt sted i romtemperatur i 3-4 uker. Jeg satte min i et skap.
- Smak og sjekk: Sjekk regelmessig at ikke eplene har steget opp til overflaten, dytt dem i så fall ned igjen. Etter noen uker vil du merke at det begynner å lukte syrlig. Når blandingen når ønsket surhetsgrad, fjerner du SCOBYen, siler ut eplene og heller væsken på en ren flaske.
- Modning: Du kan la epleeddiken stå i ytterligere noen uker til måneder for å utvikle smak, men den vil allerede være spiselig etter fermenteringsprosessen.
- Oppbevares med tett kork i kjøleskap.
Husk at prosessen kan variere litt avhengig av temperatur og miljø. Det er også viktig å sørge for at utstyret er rent for å unngå uønsket mugg eller bakterievekst.
Tips til vekting
Hvis eplene flyter opp til overflaten, kan du bruke en vekt eller et annet nøytralt objekt for å holde dem nede. Her er noen alternativer:
- Fermenteringsvekter: Disse er spesiallagde glass- eller keramikkvekter som plasseres oppå ingrediensene for å holde dem under væsken.
- En liten tallerken: En ren, liten tallerken eller skål kan plasseres oppå eplene.
- Rene steiner: Hvis du har rene steiner, kan du legge dem i en liten plastpose eller en ren klut og bruke dem som vekt.
- Plastpose med vann: Fyll en frysepose med vann, lukk den godt og legg den oppi glasset. Dette bruker jeg.
Sørg for at vekten er steril før du legger den i blandingen for å unngå forurensning. Hvis alle eplebitene er dekket med væske, vil fermenteringen kunne foregå uten problemer.
PS – vil du lære å fermentere? Meld deg på onlinekurset mitt i dag – så kan du slå deg løs med de sunneste, lekreste fermenterte retter!
No Comments