Yoga og helse

Eremitten: er meningen med livet å finne i en hule?

Se for deg eremitten i hulen, han som har søkt til toppen av et fjell for å filosofere over livet. Og kanskje han kommer ned igjen fra fjellet etter noen år, med meningen med livet i skreppen. Eller – har han det?

Hva meningen med livet er, er ikke noe man enkelt kan svare på i en kort artikkel. Men jeg vil gi deg noen knagger å henge dine egne betraktninger på, sett ut fra yogapraksisen, yogafilosofien og tantrisk filosofi.

Patanjalis yoga sutraer

Vismannen Patanjali var kanskje en person, eller flere personer, og vi vet ikke helt når vedkommende levde. Men yogafilosofien ble samlet i et knippe aforismer kalt yoga sutraene, og denne skriften er tillagt Patanjali.  

Sutra nummer 46 er: sthira-sukham-āsanam

Patanjali

Tre korte ord. Tolkningen er lengre, og er gjerne noe slikt: Å praktisere yoga med styrke og på en avslappet måte gir rom for harmoni med den fysiske kroppen.

Ordene betyr følgende:

  • sthira: Stert, stødig, stabil, urørlig
  • sukham: komfortabel, fylt med letthet, glad, lett, avslappet
  • āsanam: asana, positur, sittende stilling, fysisk praksis
Eremitten og hverdagspersonen

Ut fra denne sutraen har mange tolket det som en nødvendighet å trekke seg tilbake, sitte stabilt og urørlig i en positur, for å fylles med letthet og glede. For å skjønne meningen med livet.

Og eremitten har lagt i vei, opp fjellsiden, vinket farvel til kone og barn, arbeid og forlystelser, komforten fra et hjem og utfordringene i et samfunn.

Eremitten har sittet alene og tenkt og filosofert. Han har spist lite eller ikke noe, frosset og svettet, skilt kroppens behov vekk fra de åndelige behovene. Kanskje har han kommet frem til noe, eller kanskje ikke.

Men hvis vi skjeler til tantrisk filosofi, som sier at det er mulig å oppnå denne friheten her og nå, i vår vanlige verden, som mødre, ansatte, tillitspersoner, frivillige – ja, så trenger vi ikke søke til ensomheten for å «skjønne» meningen med livet.

Vi kan være «the householder», hverdagspersonen, og likevel finne mening. Lev som en del av samfunnet, og finn stødigheten og lettheten inni deg selv. Vi bærer det med oss hele tiden.

Vi trenger ikke leve som asketer og trekke oss vekk fra livet. For det er jo livet som er selve livet!

Ønsker du å fordype din yogapraksis? Ta gjerne kontakt på gunn.helene.arsky@gmail.com.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply