Yoga og helse

Få med deg Oslo Yogafestival i januar!

Er du glad i yoga? Da vil du elske Oslo Yogafestival! Få en smakebit på det beste og mest varierte som  det norske yogamiljøet har å by på. Med over 70 workshops, minst 10 yogastiler, rundt 20 gratis foredrag og rundt 800 deltagere er dette en happening du vil ha glede av lenge. Jeg skal (som alltid) – så kanskje vi sees?

Jannicke Wiel er leder for Oslo Yoga og arrangør for Oslo Yogafestival, en non profit yogafest midt i Oslo. Hun har praktisert yoga og meditasjon siden 1989 og har jobbet som yogalærer på heltid siden 2002. Hun forteller om hvordan ideen om å starte en yogafestival i Oslo kom til:

– Jeg var på en Yoga Journal Conference i San Francisco i 2004, hvor jeg deltok på chanting og trance dance med Jai Uttal og Shiva Rea. Da tenkte jeg, dette kan vi gjøre i Norge også! Vi har vår egne kapasiteter her. Bjørn Vasudev Årstad og Marie Frenning ledet chanting og frigjørende dans det første året, og for øvrig hadde vi etablerte lærere fra ulike tradisjoner, blant annet ashtanga-yoga og iyengar-yoga.

I løpet av de 15 årene yogafestivalen har eksistert, er det flere ting som har endret seg, forteller Jannicke:

– Det første året møtte jeg stor motstand da jeg ville forene lærere fra ulike tradisjoner under samme tak. Da var det helt nytt. I dag har de fleste yogasentre både lærere og klasser som er knyttet til ulike tradisjoner, de ulike tradisjonene snakker mye bedre sammen, og det er et mye bedre samarbeid på tvers av yogaskolene og yogastilene.

Og hun legger til: – Jeg tror faktisk at yogafestivalen har vært viktig for å skape denne dialogen og aksepten.

Lisbeth Amundsen underviser i opplevd anatomi på Oslo Yogafestival
Hvordan er en dag på Oslo yogafestival?

«Hverdagslivet» på Oslo yogafestival har også endret seg med tiden. – Det første året solgte vi festivalpass hvor man betalte for å gå ubegrenset en hel dag eller ubegrenset i tre dager, forteller Jannicke. – Det var gøy og ga en skikkelig festivalstemning med lange køer og spisse albuer i korridorene, men det hele var ganske kaotisk.

Nå har forholdene blitt mer ordnet. Det har blitt lavere terskel for å delta nå som man kan betale for en enkeltstående time, og deltakerne planlegger hva de skal være med på i forkant av festivalen, og alle vet hvilke klasser de er sikret plass på.

– Noen savner den mer ungdommelige atmosfæren av å henge rundt, men de fleste er veldig glad for å kunne være med på det de vil, og bare betale for de klassene de vil gå på istedenfor å ha festivalpass, fortsetter Jannicke Wiel. – Festivalen har blitt roligere og mer moden. Vi har enda større bredde i dag enn tidligere, og det er veldig god tone mellom lærerne. For mange er det årets høydepunkt å undervise på festivalen, treffe kolleger og delta på andres klasser. Dette er et sted hvor mange yogalærere møtes.

Hva med dem som er nye til yoga?

Festivalen passer veldig godt for nybegynnere, forsikrer Jannicke: – For nybegynnere er det en fantastisk mulighet til å oppleve så mange ulike yogastiler og lærere. Gratisforedragene gjør at det er lav terskel å få en innblikk i yoga og yogamiljøet. Introduksjonsklassene til ulike yogastiler gir en mulighet til å smake på noe som man kan bli mer kjent med senere på lengre kurs hvis man liker det.

Yoga nidra og kvinneworkshop mest ettertraktet
Beverly Bruce underviser i kvinneyoga

– Blant erfarne lærere er det i år mest interesse for yoga nidra og kvinneworkshopene med Beverley Bruce, forteller Jannicke Wiel, og legger til at Beverly kommer hele veien fra Skottland for å delta. Nina Urnes’ workshop om yoga for vagusnerven var den første til å bli fullbooket i fjor, så i år har yogafestivalen tildelt henne to workshoper.

– Jeg tror også mange erfarne lærere er nysgjerrige på å lære mer om Restorative Yoga av Elise Østbø Jansen og Mindful Yoga av Jonathan Weber, fortsetter Jannicke. – Ina Løvdals krystallsyngeboller fikk fantastisk tilbakemelding i fjor, så jeg tror mange erfarne lærere ønsker å oppleve det i år.

Fakta om festivalen 2020:
  • Dato: 24.-26. januar
  • Sted: Sagene i Oslo
  • 65 lærere og musikere
  • Stiler: ashtanga-yoga, iyengar-yoga, kundalini-yoga, medi-yoga, yin-yoga, restorative yoga, vinyasa-yoga, jivamukti-yoga, mindful yoga, women’s therapeutic yoga, holistisk yoga
  • Ca 70 klasser og workshops
  • Ca 20 gratis foredrag
  • Overskuddet i år går til Drømmeskolen i Banglore, India, et hjelpeprosjekt ved den indiske bistandsorganisasjonen APSA i samarbeid med norske FORUT.

Påmelding til Oslo yogafestival 2020: www.yogafestivalen.no

PS – for deg som bor i Halden og ønsker å utforske hvilende yoga i form av restorative yoga og yoga nidra, så setter Gunn Helene Arsky opp klasser på Ganesha Yogastudio på tirsdag ettermiddager fra 14. januar. Velkommen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply