Sunn mat

Faste øker forbrenningen, også etter at fasten er over

Det er ikke vanskelig å forstå at faste forandrer forbrenningen vår. Når det ikke kommer kalorier inn, er kroppen nødt til å hente dem fra lagrene våre, først og fremst fra fettvevet. Men nå viser ny forskning at faste fører til økt forbrenning også utenom fasteperioden. Og det skyldes at vi får MER av en type fett.

Har du en fastepraksis? Noen faster en dag i måneden, andre faster en uke i året, andre igjen faster i kortere tidsperioder. Jeg gjennomfører innimellom periodisk faste, der jeg holder meg til å spise mellom kl 12 og 20.

Nå har forskning vist at periodisk faste kan øke mengden av brunt fettvev i kroppen. Er dette positivt, kan du spørre? Da må vi se på hva brunt fettvev er.

Det vanlige fettvevet vi har, som rundt magen og på lårene, kalles hvitt fettvev. Her lagrer vi overskytende kalorier vi har spist. Enten kaloriene kommer fra for mye brød, alkohol eller fløte – det blir omdannet til fett og lagres i det vanlige, hvite fettvevet.

Brunt fettvev og faste

Det brune fettvevet er en annen type. Det ligger for det meste i nakkeregionen og mellom skulderbladene og er mest fremtredende i spedbarnsalderen.

Mens det hvite fettvevet lagrer kalorier, vil det brune fettvevet forbrenne kalorier.

Aha! Det er jo en stor forskjell. Hos babyer gjør det at de ikke fryser i hjel så lett – en overlevelsesmekanisme. Hos voksne forsvinner det brune fettvevet etter hvert, vi har bare litt igjen. Det er med på å varme blodet som skal opp til hodet.

Men periodisk faste kan altså øke denne typen fettvev – og dermed øke vår egen kaloriforbrenning til hverdags.

Og en liten bonus: Forskerne fant også at periodisk faste senket betennelsesnivåene i fettvevet. Det er avgjørende, fordi økte betennelsesnivåer betyr økt risiko for sykdom.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32454192/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply