Sunn mat

Fermentering: Hva er en starter?

Fermentering av grønnsaker tar tid. Innimellom kan det være smart å hjelpe prosessen i gang ved å tilsette en startkultur i form av bakterier. Du har flere å velge mellom!

Du kan fermentere det meste av grønnsaker – alt fra agurk til tomat, fra gulrot til kål. Vanligvis holder det å tilsette salt i riktige mengder. Men for å hjelpe prosessen i gang, som når du lager superketsjup eller salsa fresca, så kan du legge til bakterier gjennom startkulturer som får fermenteringen i gang før mugg rekker å danne seg.

Hva slags starter skal jeg velge?

Myse: Denne er laget av yoghurt, så den passer ikke for de som ikke tåler melkeprotein. Det pleier likevel å gå fint for de som ikke tåler laktose. Pass på at mysen du bruker, er riktig avsilt og smaker friskt, siden den vil sette en viss smak på grønnsakene. Bruk også salt i fermenteringen, så grønnsakene holder seg sprø.

Lake fra forrige fermenteringsrunde: Den fermenterte grønnsaksjuicen fra en tidligere batch kan legges til en ny batch som starter. Tilsett ca. 2/3 dl lake per liter grønnsaker.

Andre fermenterte væsker: Ferdig, nøytral vannkefir eller kombucha (uten fruktsmak) kan brukes som en startkultur for fermentering av grønnsaker. Tilsett ca. 2/3 dl væske per liter grønnsaker.

Frysetørkede startkulturer: Når du bruker en frysetørket startkultur, følg instruksjonene som følger med denne kulturen, for best resultat.

Nysgjerrig på å teste ut dette?

Nå kan du enkelt lære deg å fermentere grønnsaker hjemme på kjøkkenbenken! Jeg har laget en online versjon av fermenteringskurset mitt, som du kan laste ned og følge når du vil, hvor du vil! Der lærer du å lage myse også, som vi bruker i salsa fresca og superketsjup. Du lærer også å lage sauerkraut og gulrotchutney. Nam!

Etter at du har brukt metodene du lærer i kurset, kan du enkelt eksperimentere videre selv.

Her finner du påmelding til fermenteringskurset – velkommen!

Og her kan du lese om hvor sunt fermentert mat er for hele kroppen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply