MENUMENU

Kimchi – dette sier vitenskapen

Jeg elsker kimchi! Retten er blitt kåret til verdens sunneste mange ganger, for eksempel i 2015 i magasinet Health.

Den er ikke bare en fiberrik, kalorifattig rett, den gir deg også masse vitamin A, B1, B2 og C, litt essensielle aminosyrer, kalsium, jern og selen, probiotiske melkesyrebakterier og kraftfulle antioksidanter. Kål danner basisen for retten, mens andre svært sunne grønnsaker legges til for smakens skyld: ingefær, hvitløk og chili. Dermed sies den koreanske nasjonalretten å være kreftforebyggende, antibakteriell, overvektsforebyggende, foryngende og antidiabetisk.

 

Koreansk kimchi er grundig studert

Skjematisk fremstilling av kimchiprosessen

I artikkelen Kimchi and Other Widely Consumed Traditional Fermented Foods of Korea: A Review i det vitenskapelige tidsskriftet Front Microbiol., utgave 2016;7:1493, kan vi lese mer om hvorfor kimchiretten er så sunt, og mer om alle de spennende måtene man fremstiller denne mangfoldige retten på i Korea. Men ikke nok med det – kimchi har mange andre spennende “slektninger” som vi kan lære av når vi skal fermentere grønnsaker.

Vil du lære mer om fermentert mat? Meld deg på kurs hjemme hos meg!

Her finner du hele artikkelen – les og lag mat!