Sunn mat/ Utvalgt

Fermentert mat har fått en vitenskapelig definisjon

Fermentert mat smaker godt og gjør godt. Men mye av dataene som viser en positiv helseeffekt av fermenterte matvarer, er epidemiologiske studier heller enn randomiserte, kontrollerte studier.

Med den nye definisjonen, kan man forvente at det blir enklere å sette opp studier som er sammenliknbare med hverandre.

Det finnes tusenvis av matvarer som er, eller kalles, fermenterte rundt om i verden. Alt fra en grønnsaksbasert kimchi som har fermentert så lenge at den kan gå av seg selv, til en hipp og kul iskrem som lover probiotiske effekter på den trendy emballasjen.

Selv om disse matvarene har blitt spist i tusenvis av år, får de nå stor oppmerksomhet blant biologer, ernæringseksperter, teknologer, leger og forbrukere.

Definisjonen på fermentert mat

Et ekspertpanel ble nedsatt i september 2019 av The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) for å utvikle en definisjon for fermenterte matvarer og for å beskrive deres rolle i vårt kosthold.

Den nye definisjonen ble lansert første uken i januar, og lyder:

Fermentert mat er mat fremstilt ved hjelp av ønsket mikrobiell vekst og enzymatisk omdanning av matens komponenter.

ISAPP

Denne definisjonen, som omfatter de mange varianter av fermenterte matvarer, er ment å avklare hva som er (og ikke er) fermentert mat. Skillet mellom fermentert mat og probiotika er også avklart.

I rapporten diskuterer ekspertpanelet også hva vi per i dag vet om fermenterte matvarer når det gjelder sikkerhet, risiko og helsemessige fordeler. De har spesielt sett på ernæringsmessige egenskaper og forklaringen på hvorfor fermentert mat virker (dette kalles en mekanistisk begrunnelse).

Til slutt i rapporten diskuterer panelet hvordan fermenterte matvarer lovreguleres. De tar også opp hvilken innsats som trengs for å inkludere fermentert mat som en egen kategori i nasjonale kostholdsråd. Dette siste er kjempespennende, syns jeg!

Vil du komme i gang med å fermentere mat? I dette videobaserte kurset lærer jeg deg hvordan du enkelt kommer i gang med dine egne sunne og smakfulle kreasjoner!

Kilde: https://www.nature.com/articles/s41575-020-00390-5

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply