Rødløk er noe jeg elsker, og spesielt når den er bearbeidet litt, men fortsatt rå. Du har sikkert vært borti syltet rødløk. Men jeg viser deg en variant som er enda sunnere: Fermentert rødløk.
Rødløk
Den intense, rødlilla fargen i skallet kommer fra antocyanidiner. Disse er kraftige antioksidanter. Løk inneholder bakteriedrepende stoffer. Quercetin i rødløk er særlig bra mot for høyt kolesterol, det senker betennelsesnivået i kroppen og forebygger kreft. Det er de ytre ringene i rødløken som inneholder mest quercetin.
Fermentering med kombucha
Du kan fermentere det meste av grønnsaker – alt fra slangeagurk til tomat, fra gulrot til kål. Vanligvis holder det å tilsette salt i riktige mengder. Men for å hjelpe prosessen i gang, som når du lager denne rødløken, så kan du legge til bakterier gjennom startkulturer som får fermenteringen i gang før mugg rekker å danne seg.
Ferdig fermentert vannkefir eller kombucha kan brukes som en startkultur for fermentering av grønnsaker. Jeg brukte en fruktsmakende kombucha som fint komplementerer rødløken på bildene du ser. Men du kan godt bruke nøytral smak også.
Salt
Velg aller helst havsalt eller himalayasalt som ikke er tilsatt antiklumpemiddel (les bakpå). Bakteriene kan bli ugreie om de møter på det tilsetningsstoffet.
Lønnesirup
Litt lønnesirup fungerer både som mat for melkesyrebakteriene som vi ønsker at skal vokse og fermentere løken. I tillegg gir det løken et ørlite hint av sødme. Ikke på langt nær så mye som i en syltet rødløksoppskrift, så det er bedre for oss på den måten.
Vil du lære mer om å fermentere? Ta mitt superenkle kurs som du gjør på din egen kjøkkenbenk. Les mer her!
Og her er oppskriften:
Sprø og knasende løk som er fullastet med sunne bakterier! Ha løken på et rent glass. Trykk løken godt ned. Ha på kombucha, salt og sirup. Trykk ned igjen. Fyll på vann til ca. 2 cm over løken. Legg en vekt oppå løken så den holder seg under vann. (Jeg bruker en kompakt telysholder i glass, den er tung og kan vaskes i oppvaskmaskinen). Sett lokk løst på. La stå i 1-2 dager på kjøkkenbenken. Ferdig løk oppbevares i kjøleskapet.Fermentert rødløk
Ingredients
Instructions
6 Comments
Johanne
18. februar 2022 at 13:37Så flott! Kan man bruke myse(Molkosan) i stedet for kombucha?
bakingyogi
18. februar 2022 at 21:06Ja, det går fint 🙂
Annbjørg
7. mai 2023 at 17:03Jeg klarte nok å bruke for mye salt, da det ble veldig salt. Kan jeg skylle løken etter fermenteringen eller skyller jeg bort de gode bakteriene?
bakingyogi
7. mai 2023 at 20:51Hei!
Ja, du kan godt skylle den litt! Det har jeg gjort med kål. Og ja, noe av bakteriene skylles bort, men på langt nær alle 🙂 Hilsen Gunn Helene
Liv Sylvarnes
15. september 2023 at 10:24Kan man bruke honning istedet for lønnesirup ?
bakingyogi
15. september 2023 at 13:51Hei! Ja, det går fint å bruke honning i stedet. Lykke til!