Sunn mat/ Utvalgt

Fermentert rødløk

Rødløk er noe jeg elsker, og spesielt når den er bearbeidet litt, men fortsatt rå. Du har sikkert vært borti syltet rødløk. Men jeg viser deg en variant som er enda sunnere: Fermentert rødløk.

Rødløk

Den intense, rødlilla fargen i skallet kommer fra antocyanidiner. Disse er kraftige antioksidanter. Løk inneholder bakteriedrepende stoffer. Quercetin i rødløk er særlig bra mot for høyt kolesterol, det senker betennelsesnivået i kroppen og forebygger kreft. Det er de ytre ringene i rødløken som inneholder mest quercetin.

Fermentering med kombucha

Du kan fermentere det meste av grønnsaker – alt fra slangeagurk til tomat, fra gulrot til kål. Vanligvis holder det å tilsette salt i riktige mengder. Men for å hjelpe prosessen i gang, som når du lager denne rødløken, så kan du legge til bakterier gjennom startkulturer som får fermenteringen i gang før mugg rekker å danne seg.

Ferdig fermentert vannkefir eller kombucha kan brukes som en startkultur for fermentering av grønnsaker. Jeg brukte en fruktsmakende kombucha som fint komplementerer rødløken på bildene du ser. Men du kan godt bruke nøytral smak også.

Salt

Velg aller helst havsalt eller himalayasalt som ikke er tilsatt antiklumpemiddel (les bakpå). Bakteriene kan bli ugreie om de møter på det tilsetningsstoffet.

Lønnesirup

Litt lønnesirup fungerer både som mat for melkesyrebakteriene som vi ønsker at skal vokse og fermentere løken. I tillegg gir det løken et ørlite hint av sødme. Ikke på langt nær så mye som i en syltet rødløksoppskrift, så det er bedre for oss på den måten.

Vil du lære mer om å fermentere? Ta mitt superenkle kurs som du gjør på din egen kjøkkenbenk. Les mer her!

Og her er oppskriften:

Fermentert rødløk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sprø og knasende løk som er fullastet med sunne bakterier!

Ingredients

  • 2 middels store løk i tynne skiver
  • 1,25 dl kombucha
  • 2 ts naturlig havsalt
  • 1 ss lønnesirup
  • Vann

Instructions

1

Ha løken på et rent glass. Trykk løken godt ned.

2

Ha på kombucha, salt og sirup. Trykk ned igjen.

3

Fyll på vann til ca. 2 cm over løken. Legg en vekt oppå løken så den holder seg under vann. (Jeg bruker en kompakt telysholder i glass, den er tung og kan vaskes i oppvaskmaskinen).

4

Sett lokk løst på.

5

La stå i 1-2 dager på kjøkkenbenken.

6

Ferdig løk oppbevares i kjøleskapet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply