Hva skjer med produksjonen av leptin i fettvevet vårt når vi legger om fra å være altetende ti lå spise plantebasert? En gruppe polske forskere har vist at det er fordeler ved det plantebaserte kostholdet.
Fettvevet vårt er en stor og viktig hormonprodusent. Ett av hormonene som lages der, har med sult, metthet og kroppsvekt å gjøre:
Leptin: et hormon som produseres i fettvevet og som deltar i regulering av kroppsvekten. Høye nivåer øker lysten til å være fysisk aktiv og demper appetitten.
Leptinresistens: Personer med fedme har mye fett i fettcellene, og de har dermed også svært høye nivåer av leptin. Dette burde egentlig føre til hjernen vet at kroppen har rikelig med energi lagret. Når hjernen likevel ikke registrerer de høye leptinnivåene, kaller vi det for leptinresistens. Hjernen tror feilaktig at kroppen din sulter og beordrer deg til å spise mer og slå ned forbrenningen.
Vegetarkost og leptin
Omtrent en tredjedel av verdens befolkning er overvektig eller lider av fedme. Det er godt etablert at vegetarisk, og da spesielt vegansk, kosthold er svært effektivt for å senke kroppsmasseindeksen andelen kroppsfett. Dermed er plantebaserte dietter forbundet med lavere risiko for fedme.
Målet med den polske studien fra 2019 var å evaluere plasmanivåene av leptin hos vegetarianere som inkluderte egg og meieri i kosten (lakto-ovo-vegetarianere), og hos veganske frivillige. Forskerne studerte inntaket av energi og utvalgte diettkomponenter slik som flerumettede fettsyrer og karbohydrater.
Studien involverte friske kvinner – 14 altetere, 17 lakto-ovo-vegetarianere og 11 veganere. Alle kvinnene hadde normal BMI (18,5-24,99).
Forskerne fant at både lakto-ovo-vegetarianere og veganere hadde lavere nivåer av leptin enn enn de kjøttspisende. Dette gjenspeilet at kroppsfettnivået også var lavest hos veganere og lakto-ovo-vegetarianere.
Alle deltakerne fikk i seg omtrent like mye kalorier, fett og karbohydrater. Men veganerne og vegetarianerne fikk i seg mer av det hjertevennlige flerumettede fettet (omega-3 fettsyrer) enn alteterne, det samme gjaldt for fiberinntak.
Forskerne konkluderer med at det å følge et plantebasert kosthold kan være gunstig for metabolismen, da det reduserer kroppsfettlagringen og sirkulerende leptinnivåer betydelig.
Trenger du hjelp til å velge et kosthold som hjelper deg ned i vekt på en god måte? Ta kontakt, jeg kan bistå på veien!
Hilsen Gunn Helene
No Comments