Sunn mat

Fleksitarianer er den nye 5:2-dietten

Bord med vegan mat i bolle innendørs

Nylig kunne vi lese at koronapandemien har satt sine spor på britiske middagstallerkener. Med mer hjemmekontor og bedre tid, har flere bestemt seg for å redusere inntaket av kjøtt og øke forbruket av grønnsaker, bær og frukt.

5:2-dietten med nytt innhold

Den kjente faste- og slankedietten 5:2 går ut på at man slanker seg to dager i uken og spiser som ellers i de resterende fem. Nå er innholdet i begrepet byttet ut. Det nye er å spise vegetarisk i ukens fem hverdager, for så å inkludere kjøtt i helgen.

Med andre ord – flere briter har blitt fleksitarianere i 2021. Dette fant den store supermarkedkjeden Waitrose da de intervjuet kundene om handlevanene deres. Og ikke bare ønsket britene å spise grønnere. De valgte også mer økologisk, lot være å handle mat som hadde unødig mye emballasje og de donerte overskytende mat til veldedige organisasjoner.

Den altetende vegetarianeren

Å være fleksitarianer vil si at man i hovedsak spiser vegetarisk, men at kostholdet innimellom også inkluderer kjøtt og fisk. Om vi ser på hva norske helsemyndigheter anbefaler, er det nettopp dette: et kosthold som i hovedsak er plantebasert, med vekt på frukt, bær, grønnsaker, poteter og kornvarer, og med litt magert kjøtt, fisk og magre meieriprodukter.

Hemmeligheten

De færreste av oss kan tenke seg å bli vegetarianere på heltid. Ved å kutte ut kjøtt fra størsteparten av måltidene dine, vil du redusere kroppsvekten og bli sunnere – på en svært enkel måte. Plantemat er generelt mer mettende og mindre kaloriholdig enn kjøttmat. Nettopp fordi kostholdet også kan inkludere en biff av og til, eller en burger når du blir lysten på det, vil det å være fleksitarianer passe de aller fleste.

Vil du prøve en dag på den nye 5:2-dietten?

Frokost: Kjøleskapsgrøt med sjokolade og nøtter

Lunsj: Suppe på røde linser

Middag: Egg fried rice

Kveldssnacks: Sesamkuler du vil elske

Trenger du hjelp og inspirasjon til å spise mer vegetarisk? Ta kontakt – jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply