Sunne og skjønne oppskrifter

Eltefri focaccia med brennesle

Focaccia er godt! Og denne eltefrie varianten er rask å lage – så rask at det blir ferdig mens resten av middagen blir ferdig. (Nesten).

Italienerne er gode på flere typer flate brød, ikke bare pizza. Focaccia lages tradisjonelt på hvitt hvetemel og med godsaker som olivenolje, flaksalt, oliven og urter på/i deigen. I denne varianten tar vi det litt mer mot nord: Vi tilsetter brennesle til deigen, og velger grovere mel for et mer mettende, fiberrikt og sunt brød.

Oppskriften er inspirert av en jeg lærte å lage av Hedda Kortnes på kurs i ville vekster på Bøensætre i Aremark. Vel verdt en tur, for deg som vil lære mer!

Og for deg som lurer på om brennesle er sunt – ja, det er det! Les alt om denne gratis ressursen her. Husk å ta på hansker, både når du plukker og når du renser brenneslen, så unngår du utslett:

Brenneslens vitenskapelige navn, Urtica dioica, kommer fra det latinske ordet uro, som betyr “å brenne”, fordi bladene kan forårsake en midlertidig brennende følelse når de kommer i kontakt med hud. Det skyldes at bladene har hårlignende strukturer som stikker og gir kløe, rødhet og hevelse.

Men når brenneslen er oppvarmet eller tørket eller kjørt til mos i en blender, er hårene ødelagt og du kan trygt spise brenneslen. Og det bør du, for denne gratis maten har mange helsefordeler.

Her er oppskriften:

Focaccia med brennesle

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 brød
Prep Time: 45 min Cooking Time: 30 min Total Time: 1 time 15 min

Et eltefritt langpannebrød som blir ferdig samtidig med resten av middagen.

Ingredients

  • 3 dl brennesleblader, tettpakket
  • Vann til forvelling
  • 3,5 dl hvetemel
  • 3,5 dl fibramel eller sammalt hvetemel
  • 25 g tørrgjær
  • 3,5 dl vann
  • 1 ss olivenolje
  • 1 strøken ts salt
  • Flaksalt og mer olivenolje til pynt

Instructions

1

Skyll nyplukket brennesle og ha den uten stilk i kokende vann. Kok et minutt eller to, til de har falt sammen. Sil av vannet (dette er super te, så ikke kast det) og hakk brenneslen fint.

2

Forvarm stekeovnen til 200 grader og smør/kle med papir en liten langpanne, 20 x 30 cm.

3

I en bolle har du mel og gjær. Rør rundt og tilsett kuttet nesle, vann og 1 ss olje. Rør det godt sammen og ha deigen over i formen. La den heve mens du jobber med andre ting, ca 15 min.

4

Hell litt olivenolje over focacciaen og stikk fingrene nedi her og der, så oljen renner nedi hullene. Dryss over flaksalt til pynt.

5

Stek midt i ovnen i 20-25 minutter, eller til brødet lyder hult når du kakker i det på undersiden.

6

Avkjøl på rist.

Notes

Bytt gjerne ut brennesle med skvallerkål, spinat eller løvetannblader.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply