Sunne og skjønne oppskrifter

Focaccia med rosmarin og oliven

En nybakt focaccia med rosmarin, rett ut av ovnen, er noe av det beste jeg vet. Det får meg umiddelbart til å føle meg mange hakk gladere (og utgangspunktet mitt er over gjennomsnitt glad fra før).

Focaccia (italiensk uttale: få-kattsja) er et flatt ovnsbakt italiensk brød som har mye til felles med pizza. Focaccia kan serveres som en siderett eller som sandwichbrød. Jeg liker den best som tilbehør til middag.

Focaccia genovese er lett å kjenne igjen på sin hullete overflate, merker etter at bakeren har stukket fingrene nedi deigen før den overringles med olivenolje, grovt salt og noen ganger vann før den siste hevingen.

I Genova spises brødet om morgenen til frokost eller i løpet av dagen. Den dyppes ofte i melk eller i cappuccino til frokost og spises varmt.

Focaccia med rosmarin

Selv om du kan bruke mange ulike urter som topping på focacciaen, er rosmarin kanskje aller mest brukt (og best, spør du meg). Du kan bruke hele rosmarinblader, kuttet rosmarin eller til og med tørket rosmarin. Etter steking kan du pynte med hele grener av frisk rosmarin. Vakkert!

Oliven

Bruk gjerne svarte, utkjernede olivener til focacciaen, men grønne går også fint. Kutt dem og ha i deigen, eller stikk hele olivener ned i hullene du former, eller gjør begge deler. Olivenene tilfører sunt fett og en fin, syrligsalt smak.

Her er oppskriften:

Focaccia med rosmarin og oliven

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 brød
Prep Time: 2 timer Cooking Time: 30 min Total Time: 2 timer 30 minutter

Duftende, mykt og deilig brød fra Italia.

Ingredients

  • 3,5 dl vann inkl. 1 ss hvitvinseddik
  • 30 g gjær
  • 9 dl hvetemel
  • 2 ts salt
  • I dl steinfrie sorte oliven
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 liten potte rosmarin, delt
  • Grovt salt etter ønske

Instructions

1

Varm vannet og hvitvinseddiken til det er lunkent. Rør ut fersk gjær i vannet.

2

Rør inn hvetemel og salt og samle deigen. Kna den godt i noen minutter før du dekker til og la den heve i 1 time.

3

Dekk en langpanne med bakepapir. Form brødet flatt i langpannen og la det heve i 30 minutter.

4

Stikk fingrene i deigen og lag groper. Stikk ned oliven og rosmarin.

5

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

6

Etterhev i ytterligere 1 time, stenk focacciaen med olje og dryss på salt.

7

Hiv litt vann inn i ovnen så det blir damp rett før du setter inn brødet. Stek i 20-25 minutter, til det lyder hult når du banker det på undersiden.

8

Server lunkent, pyntet med mer rosmarin og gjerne med god olivenolje til å dyppe i.

Og her er en annen, grovere focaccia med nesle.

Bilde: https://unsplash.com/@bartoshevicz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply