Sunn mat

FODMAP – for deg med irritabel tarm

Fodmap diett illustrasjon Gunn Helene Arsky

Du har kanskje hørt om Lav­FODMAP­dietten? Denne dietten har fått navnet sitt fra en gruppe naturlige karbohydrater i maten vår, som lett lar seg gjære i tarmen under gitte forutsetninger – for eksempel hos en person med irritabel tarm.

Maris historie

Håvard rekker Mari en kopp te og setter seg i sofaen ved siden av henne. Huset er rolig, ungene sover. «Irritabel tarm. Det har jeg ikke hørt om før. Men du sier det kan kureres?» «Nei, det kan ikke akkurat kureres. Jeg vil alltid ha denne irritable tarmen å være irritert på.» Mari smiler og tar en varm slurk sjasminte. «Men legen ga meg flere alternativer som jeg kan prøve. Det mest radikale han foreslo, var å begynne med piller. Jeg liker ikke tanken på å skulle ta medisiner hver eneste dag resten av livet.» Håvard nikker, han forstår. «Så hva lander du på, da? Samtaleterapi?» Han ler, og Mari ler med. «Du tror du tuller, men det var faktisk ett av forslagene. Og det gjorde utrolig godt bare å snakke med fastlegen, så kanskje det hadde vært noe. Men nei, jeg tenkte på å se litt nærmere på kostholdet mitt. Jeg syns jo at mange typer mat gir meg ekstra mye smerter. Kanskje det finnes et system i galskapen?»

Hva er FODMAP?

F står for fermenterbare, altså noe som kan gjære.
O står for oligosakkarider, middels store karbohydrater.
D står for disakkarider, litt mindre karbohydrater.
M står for monosakkarider, de minste karbohydratene.
A står for and, som er engelsk for og.
P står for polyoler, sukkeralkoholer.

Forskerne har funnet frem til hvordan disse stoffene leder til gassdannelse, oppblåsthet, diaré, forstoppelse og magesmerter hos personer med irritabel tarm. Noen karbohydrater er fermenterbare, det vil si at de lett gjæres i tykktarmen. Dette kan skyldes at det ikke finnes, eller at bare finnes lite av, spesifikke fordøyelsesenzymer som kan fordøye karbohydratene. Når karbohydratene gjærer i tykktarmen, dannes det fettstoffer, hydrogengass, karbondioksid og metangass. For deg med irritabel tarm vil gassdannelsen skape ekstra ubehag med smerter, luft og oppblåsthet. Lav­FODMAP­dietten hjelper deg med å kutte ned på mat som tilfører store mengder fermenterbare stoffer til tykktarmen, og du vil merke en klar forbedring i symptomene.

Disse matvarene inneholder mye FODMAP

(spis lite, eller legg det til en dag det passer 😊)

Asparges, blomkål, maiskorn, løk, avokado, eple, aprikos, mango, nektarin, plomme, vannmelon, tørket frukt/ bær, mandler, cashew, pistasjer, hermetiske bønner, de fleste typer brød/ knekkebrød/pasta med hvete, bygg og rug, melk, surmelk, soyamelk, kamillete, appelsinjuice, eplejuice, tropisk juice, falafel, honning.

Disse matvarene inneholder en del FODMAP

(spis moderat, og kjenn etter om du tåler dem)

Rosenkål, brokkolistilk, stangselleri, blåbær, bringebær, klementin, hasselnøtter, kikerter, corn flakes, puffet ris, kremost, svart te, chai te, urtete, melkesjokolade.

Disse matvarene inneholder lite FODMAP

(antakelig kan du spise i vei uten problemer)

Gulrot, kålrot, paprika, brokkolitopper, spinat, potet, aubergine, grønne bønner, grønn banan, appelsin, kiwi, ananas, peanøtter, pinjekjerner, valnøtter, glutenfritt brød og pasta, ris, risnudler, chiafrø, laktosefri melk og yoghurt, faste hvite oster, kaffe, grønn og hvit te, tomatjuice, tranebærjuice, 70 % sjokolade, kjøtt, fisk, egg, jordbærsyltetøy, margarin, smør, olje.

Til informasjon:
Dette er del 3 av 3 om irritabel tarm og FODMAP-dietten.

Del 1: Har du en skikkelig irritabel tarm? Om symptomene. 

Del 2: Hjernen og den irriterte tarmen. Om årsakene.

De fantastiske illustrasjonene til denne saken har jeg fått av Serena Veslemøy Frati, som driver Kaffekatten Studio. Her er litt om henne:

Hi, I am Serena Veslemøy, a graphic designer with a passion for illustration and cooking. I was born and raised in Italy where I learned how to use two of the most useful tools: the wooden spoon and the pencil. Since then I have been cooking and writing and drawing uninterruptedly.
Nowadays I work from Ensjø, Oslo, in an office I share with the awesome guys at BASTA. I work with graphic design (identity/logodesign, packaging, layout, marketing material, posters, and much more) and illustration (editorial, for children, food-related, and more). Come by and say hello and have a damn good cup of coffee with me.

Fodmap matvarer illustrasjon Gunn Helene Arsky

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply