Sunn mat

Fremtidsmat – protein rett ut av luften

Ekte fremtidsmat må være både bærekraftig og sunn. Når nå finske gründere har laget mat som oppstår ut av løse luften, høres det for godt ut til å være sant. Men det er sant.

Det finske firmaet Solar Foods har klart det ingen skulle tro var mulig: Å lage et proteinrikt produkt av kun sollys, luft, vann og elektrisitet.

Finnene ser på seg som en del av den nye matrevolusjonen.

Solein uten karbonavtrykk

De benytter fornybare ressurser og lager mat som ikke er basert på animalsk protein, og som ikke har store karbonfotavtrykk.

For om vi ser på utslippsoversikter, ligger kjøttbransjen, og da særlig storfebransjen, dårlig an når det gjelder karbonavtrykk.

Den nye metodikken slipper ikke ut karbon. Det er heller snakk om en slags karbonfangst basert på teknologi utviklet av NASA, og resultatet er spiselig protein. Karbonnøytral mat!

Resultatet kalles solein og inneholder ca. 70 % protein av fin kvalitet (da mener jeg at det inneholder viktige aminosyrer), ca. 5 % mineraler, ca. 5 % fett og rundt 20 % karbohydrater.

Solein har, i følge produsentene, en smak og tekstur som minner om hvetemel. Man ser for seg at det kan brukes i shaker og yoghurter i første omgang.

Så får vi håpe at matprodusenter med fremtidsmat og bærekraft som mål, tar i bruk solein så vi forbrukere kan nyte godt av det!

Her er nettsiden til Solar Foods: www.solarfoods.fi

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Stine
  1. april 2020 at 09:35

  Hei, har har fått påvist en del matintolleranser. Blandt annet mot melkprotein og gluten. Melk har jeg holdt meg unna aller mesteparten av tiden i litt over 2 år, og gluten siden omtrent slutten av desember/januar. Er det vanlig at man får asbtinenser? og at det kan ta opptil et år eller lenger før symptomer/eventuelle plager man får av en matintolleranse forsvinner?
  misstenker at jeg nå har kuttet ut gluten kan ha påvirket meg litt.

  • Reply
   bakingyogi
   1. april 2020 at 09:58

   Hei Stine, jeg har aldri hørt at matintoleranser gir abstinenser, nei. Og symptomene fra en matintoleranse er nokså akutte, de henger ikke i i dager eller måneder etter at man har kuttet ut det legen har påvist at du ikke tåler. Så da må du kanskje lete andre steder enn i melk/gluten… Håper ud finner ut av det! Hilsen Gunn Helene

  Leave a Reply