Sunne og skjønne oppskrifter

Glutenfrie knekkebrød

Knekkebrød på rist

Jeg har alltid knekkebrød i huset. Det betyr at jeg også alltid har tilgang på sunn, rask mat når det trengs. Og disse knekkebrødene kan spises av alle!

I de siste årene har jeg virket som vegetarkokk på et yogaretreat i Hemsedal. Blant yogaelevene var det mange som av ulike grunner ikke spiste gluten. Derfor utviklet jeg denne oppskriften på glutenfrie knekkebrød som jeg deler her.

Det som viste seg, var at absolutt alle elsket disse knekkebrødene! Derfor måtte jeg lage mye mer enn jeg egentlig hadde beregnet. Men det går fint: Har du en varmluftsovn, kan du steke alle brettene på en gang. For å sikre jevn steking, bytter jeg om på rekkefølgen av brettene innimellom.

Beregn god tid på å lage knekkebrødene. Tenk at de skal tørke i ovnen, heller enn å stekes til de er sprø. Forskjellen vises på smaken av frøene i knekkebrødet: Om de er stekt for hardt, blir de ikke gode i smaken. Vi er altså på jakt etter sprø, ikke for brune knekkebrød!

Frø, ja. Det er med på å gi en god og mettende effekt av selv ett enkelt knekkebrød. Og du får i deg sunt fett, mye fiber og en god del av både vitamin E (fra gresskarkjernene) og omega-3 (fra chiafrøene).

Havregrynene jeg bruker, er glutenfrie. Og takk for at det finnes! Det gjør det så mye enklere å lage smakfull kornmat uten gluten. Om du skal lage til barn med cøliaki, så sjekk med legen om barnet får spise glutenfrie havregryn. Ofte må man være over 18 for at det er ok.

Så – her er oppskriften.

Og husk at du alltid kan be om kostutredning og -veiledning hos meg, enten du har cøliaki, er glutenintolerant eller har andre problemstillinger du vil gjøre noe med!

Glutenfrie knekkebrød

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 3,90 out of 5)
Loading...

Sprø, smakfulle knekkebrød som holder seg lenge, og som alle kan spise!

Ingredients

  • 12 dl store havregryn
  • 3 dl solsikkefrø
  • 6 dl gresskarfrø
  • 2 dl sesamfrø
  • 4 dl chiafrø
  • 2 ts salt
  • 12 dl vann

Instructions

1

Bland havregryn, frø og salt i en bolle. Tilsett vann og rør godt.

2

Press blandingen sammen med en skje eller lignende til en "kompakt deig", og la den stå og svelle i 10 minutter. Sett ovnen på 180 grader varmluft.

3

Fordel blandingen på fire stekebrett tildekket med bakepapir, og form blandingen til en rundt flat klump. Legg deretter ett nytt bakepapir over. Kjevle ut deigen til et stort tynt knekkebrød. (dette er mye enklere når du har et ekstra bakepapir oppå knekkebrøddeigen, uten det blir kjevlet så klissete). Deigen trenger ikke møte alle kantene av stekebrettet, det er helt ok om det er litt ujevnt i kantene. Tykkelsen på knekkebrødene bør være jevn over hele. Ta vekk topp-papiret når kjevlingen er ferdig.

4

Stek alle brettene med knekkebrød på en gang, ved 180 grader, i 20 minutter. Ta knekkebrødene ut av ovnen. Vend det halvstive knekkebrød-flaket opp ned og trekk av bakepapiret.

5

NB: Om du vil ha pene knekkebrød, kan du klippe dem opp i passe biter nå. Om du vil ha brudne knekkebrød, steker du videre uten å gjøre noe.

6

Stek videre i 40 minutter. Om knekkebrødet ikke er sprøtt innen 40 minutter kan du steke det ytterligere til det blir tørt. Knekk knekkebrødet i mindre biter når det er ferdig stekt (om du ikke klippet dem opp i et tidligere steg). Oppbevar knekkebrødet i en lufttett boks.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply