Scones er min favoritt nybakt-lunsj-mat når vi får besøk. Og når gjesten ønsker melkefri, glutenfri mat, ja, da finner jeg på en ny oppskrift på scones.
Jeg er så glad for enhver mulighet til å eksperimentere på kjøkkenet. Og i dag fikk jeg det, til gagns! Disse deilige sconesene ble til innenfor disse rammene:
- Glutenfrie
- Havrefrie
- Nøttefrie
- Hvitt sukker-frie
- Melke- og laktosefrie (altså også uten smør)
- Eggfrie (jeg hadde ikke egg…)
Alle som har prøvd å bake med glutenfrie melblandinger, vet at det ikke «bare» er å bytte ut hvetemelet i favorittoppskriften med glutenfrie alternativer. Da kan resultatet bli både uhevet, rått, tyntflytende, kompakt, tørt og allverdens andre negative adjektiver du ikke ønsker at baksten fremkaller.
Med dette i mente, gravde jeg frem en oppskrift på glutenfrie scones fra nettet. Og gikk i gang med å tilpasse til mine krav. Man blir en mester på å finne kreative bytter!
Eggets rolle – og scones uten egg
Egg binder baksten sammen så den ikke smuldrer fra hverandre. Jeg hadde ikke egg, og ikke hadde jeg linfrømel heller, som oppskriften foreslo som alternativ. Så da lagde jeg min egen eggerstatning av knuste linfrø, fiberhusk og lunkent vann. Det virket som det skulle – sconesene fikk «fjæring» og hang helt supert sammen – og de kjentes ikke tørre.
Smak av urter
Istedenfor å lage søte scones, valgte jeg å lage en urtevariant med tørkede urter. Likevel er det litt sukker i deigen, men ikke hvitt. Det gir en rundere smak, noe som trengs når den glutenfrie melblandingen i seg selv ikke smaker så mye.
Jeg brukte timian og rosmarin, men du kan velge de urtene du elsker.
For enda litt mer smak og spenning (haha!), la jeg til hirseflak og hel bokhvete, og et dryss havsalt på toppen. Perfekt!
Vil du prøve noen andre scones, kan du sjekke ut disse!
Og om du trenger hjelp til å legge om kosten til glutenfritt, kan jeg hjelpe deg med kostveiledning og coaching frem til du har en glad mage. Ta kontakt her!
Raske, enkle og supergode. Eggerstatningen gir dem fylde og god konsistens, og forhindrer at de blir tørre. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Klargjør et stekebrett med bakepapir. Ha melblanding, palmesukker, bakepulver, natron, timian, rosmarin, hirseflak og bokhvete i en bolle. Rør godt så det blandes. Smuldre inn kokosoljen. Lag eggerstatning i et eget glass, det blir en seig klump på null komma svisj. Ha eggerstatningen i deigen, smuldre den inn etter beste evne. Tilsett soyamelk og bruk fingrene og form en deig. Den skal bli fast nok til å kunne formes, men ikke for tørr heller. Ha deigen over på stekebrettet med papir. Forme en flat sirkel på ca. 20 cm i diameter, ca. 1,5 cm tykk. Dryss på salt, klem saltet litt ned i deigen. Bruk kniv og skjær sconesene i 8 like store «pizzastykker». Sett brettet midt i ovnen og stek i 10-12 minutter, til sconesene har fått en gyllen farge på kanten og kjennes fast når du tar på dem (uten at rå deig tyter ut). Ikke overstek, da blir de tørre. Avkjøl på rist, server lunkne. Gjør sconesene søte ved å bytte ut urtene og havsaltet med 1 ts kanel, 0,5 ts kardemomme og en neve rosiner som has i deigen.Glutenfrie scones med urter
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments