Kvinnehelse/ Yoga og helse

Gravideyoga: trygt og bra

Gravid kvinne i blomstereng

Mange gravide har aldri gjort yoga før graviditeten, og lurer på om det er i orden å starte underveis i svangerskapet. Forskning viser at ja, det er både bra og trygt.

Den gravide kroppen er ikke som kvinnekropper ellers. Vi ser den voksende magen som kan gjøre det vanskelig å bevege seg som før. Vi skjønner også at morgenkvalmen kan sette en demper på både humør og lyst til å gjøre fysisk aktivitet.

Men den gravide kroppen er også fylt av hormoner som klargjør bekkenet for fødselen, blant annet. Disse hormonene kan gjøre den gravide utsatt for strekkskader, om man ikke tar ekstra hensyn. Og nå viser altså forskning at rolig yoga er fint for den gravide – både for mor og barn. Også dersom mor aldri har gjort yoga før graviditeten.

Gravideyoga i forskningen

Yoga er en praksis for både kropp og sinn, der ulike positurer (asana), pusteøvelser (pranayama) og meditasjon inngår. De fleste utøvere av yoga i Norge er kvinner i fruktbar alder. Og selv om ikke det er gjort mye forskning på gravideyoga, er det en voksende interesse for feltet.

Gravideyoga har vist seg å være gunstig for gravide kvinner som sliter med angst, depresjon, stress, vond korsrygg og søvnforstyrrelser, viser en oversiktsstudie publisert i Clinical Obstretics and Gynecology. Der viser de også til at et lite antall studier også er gjort på gravide med høy risiko for svangerskapskomplikasjoner – og denne gruppen kvinner nyter også godt av effektene av yoga.

Forskere har også kunnet påvise at det er trygt å praktisere yoga for første gang mens man er gravid, og at fosteret også tåler dette fint.

Er du interessert i gravideyoga? Nytt tilbud i Halden fra slutten av mai!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply