Sunn mat

Er gresk yoghurt sunt?

Gresk yoghurt er etter hvert blitt vanlig her i Norge. Men hvor sunne er de egentlig?

En kvinne skriver til meg:

Er gresk yoghurt sunt? Dette lurer jeg på, fordi det står i 0 fett i innholdsfortegnelsen, men den er vel tilsatt sukker? På en variant med blåbær for eksempel står det 14 g karbohydrat, hvorav 13.5 gram sukker. Er den da tilsatt «ekte» sukker? Ikke lett å bli klok på disse innholdsfortegnelsene..

Glad i yoghurt

Yoghurt er et flott produkt! Og gresk yoghurt er intet unntak. Faktisk vil mange si at det er bedre enn den tradisjonelle yoghurten vår, siden den er så rik på protein. Men så var det dette med hvordan man skal lese næringsdeklarasjonen, da – og hvordan har egentlig den greske yoghurten blitt så tykk?

Fremstillingen

Det siste først: Tradisjonelt har gresk yoghurt blitt laget ved å la vanlig yoghurt (av helmelk syrnet med yoghurtbakteriekultur) renne av seg i et filter eller et stykke gas, slik at den er tykk og fin – og fet. Melk er søt og inneholder naturlig melkesukker. Noe av denne omdannes til syre under syrningsprosessen, dette gir yoghurten den syrligfriske smaken.

Nå for tiden er det blitt vanlig å lage gresk yoghurt på basis av skummet melk – derav 0 % fett – og gjøre den ekstra tykk ved å tilsette melkeproteinpulver. I følge visse bransjekilder brukes det nå mer melkeproteinpulver i yoghurtproduksjon enn til proteinpulver til vektløftere.

Sukker i yoghurt har flere kilder

Men så var det dette med sukkeret, da. Naturell yoghurt inneholder bare melkesukker – det som heter laktose. Vi kan tenke oss at yoghurten inneholder 4,5 g laktose per 100 g. I næringsdeklarasjonen skal dette oppføres slik:

Karbohydrat: 4,5 g (herav sukkerarter 4,5 g).

Gresk yoghurt med blåbær som du refererer til, inneholder sukker fra tre kilder. Det er fortsatt naturlig melkesukker til stede i selve yoghurten. I tillegg er den smakt til med blåbær, som inneholder sukker fra naturens side. Sannsynligvis er det ikke hele blåbær, men blåbærsyltetøy som er tilsatt. Og da får du med tilsatt hvitt sukker på kjøpet. Dette skal synliggjøres i ingredienslisten, som vi da kan tenke oss at ser slik ut:

Ingredienser: Yoghurt (skummetmelk, fløte, melkeproteiner, melkesyrekultur), 20 % blåbærsyltetøy (80 % blåbær, sukker, modifisert stivelse, surhetsregulerende middel (sitronsyre), stabilisator (pektin), fruktkonserveringsmiddel (0.12% kaliumsorbat)).

Her ser du at sukker inngår i blåbærsyltetøyet, som nest største ingrediens.

Noen produsenter oppgir i ingredienslisten hvor mange prosent sukker de har tilsatt, men det gjelder nok de færreste.

I næringsdeklarasjonen ser da en gresk yoghurt med blåbær slik ut:

Karbohydrat: 14 g (herav sukkerarter 12,5 g).

Altså kan du ikke her se hva som er naturlig og hva som er tilsatt. Men du kan se at det er en annen type karbohydrat til stede også – de 1,5 grammene som utgjør forskjellen mellom totalt karbohydratinnhold og sukkerartene. Dette er gjerne stivelse, i dette tilfellet fra tilsatt modifisert stivelse, som gjør syltetøyet tykkere.

Det er altså både nødvendig å se på næringsdeklarasjonen – som viser hvor mye sukker det totalt er i produktet – og ingredienslisten – som viser noe om dette er naturlig forekommende, eller tilsatt. Og når det gjelder gresk yoghurt, er det også ok å passe på at den ikke er av det fete slaget til hverdags!

Vil du lage din egen yoghurt som blir like tykk som den greske? Sjekk ut oppskriften min her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply